Telekommunikáció

Még limitált az ingyenes internet hatása

Nem tudja a Magyar Telekom, hogy hány ügyfele lehet jogosult az egy hónapig térítésmentes adatforgalmazásra, így azt sem, hányan élnek majd a lehetőséggel. Az elemző ennek ellenére marginális pénzügyi hatásra számít, és a kompenzáció lehetőségét sem veti el.

Éves szinten elhanyagolható hatást gyakorol majd a Magyar Telekom pénzügyi mérlegére az elemző szerint a hét végén bejelentett, a digitális oktatásban részt vevők számára ingyenessé tett internetelérhetőség. Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője a Világgazdaság megkeresésére közölte, hogy 4-5 milliárd forintos bevételkiesést okozna a távközlési cégnek egy hónap alatt, ha a teljes – mintegy 1,3 millió fős vezetékes internetet használó – ügyfélkör ingyenesen használhatná a széles sávú internetet.

A jogosultak köre jóval kisebb a teljes ügyfélkörnél, és mivel igényléshez kötött a díjmentesség, várhatóan limitált, pár százmillió forintos hatásként jelentkezhet a kiesés a Telekom utolsó negyedévében.

Az elemző úgy véli, hogy az ügyfelek nagyjából 10 százaléka lehet érintett, de a jogosultság kiterjesztése vagy az időtartam módosítása már nagyobb elmaradást okozhat a vállalatnak. Cinkotai Norbert szerint a járvány alakulása és a gyorsan változó helyzet miatt nem zárható ki, hogy hosszabb ideig marad ingyenes az adatforgalom.

Orbán Viktor miniszterelnök a rendelet aláírása után, szombaton a közösségi oldalán jelentette be, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a idejére elrendelt, tantermen kívüli munkarendben.

Akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy „majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják”. A KBC szakértője szerint kevésbé valószínű egyszeri kompenzáció az érintett vállalatok számára, de lehetséges, hogy a szektoriális adók terén valamilyen könnyítésben részesülnek.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Lapunk érdeklődésére a Magyar Telekom írásban közölte, hogy

nincs adatbázisuk a jogosultakról, egyelőre azt sem tudják megbecsülni, hogy hány ügyfél fogja kérni a kedvezményt.

Megerősítették, hogy a kedvezmény csak vezetékes internetre érvényesíthető, mobilnetre nem.

Elsődleges, hogy a kormányrendeletnek eleget tegyünk, és az ügyfeleink számára gyors és kényelmes folyamatot alakítsunk ki

– hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy a harminc nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A térítésmentességet az integrált csomagot használó ügyfelek is igényelhetik, hiszen számláikon a vezetékes internet eleve külön tétel.

A távközlési vállalat Budapesti Értéktőzsdén forgó papírjai tegnap a záráshoz közeledve a kedvező kereskedési hangulat ellenére 1 százalékkal gyengültek, és 361,5 forintot értek.

Javított kilátásain a Vodafone

A Vodafone részvényei 4 százalékkal, 125 pennyre, azaz négy hónapos csúcsukra drágultak tegnap, miután a világ második legnagyobb mobilszolgáltatója közölte első féléves számait. A brit cég bevételei 2,3 százalékkal, 21,4 milliárd euróra, EBITDA-eredménye pedig 1,9 százalékkal, 7 milliárd euróra csökkent éves bázison. A Vodafone árbevétele – a nemzetközi utasforgalom miatt visszaeső roamingforgalmat figyelmen kívül hagyva – 1,5 százalékkal nőtt volna. A stabil eredmény miatt a menedzsment javított profitvárakozásán, a tavalyi 14,5 milliárd euró után most már 14,4-14,6 milliárd eurót vár, korábban stagnálást vagy enyhe csökkenést vetített előre, az elemzők pedig 14,37 milliárdot prognosztizáltak. | M. E.

 

Magyar Telekom Vodafone koronavírus ingyenes internet digitális oktatás
Kapcsolódó cikkek