Telekommunikáció

Megugorhat a fizetésképtelenség

A magyar válaszadók 59 százaléka 2021-re nézve a világjárványt nevezte meg az üzletmenet-megszakadások fő okaként, amit a kiberbiztonsági események követtek.

A járványhelyzethez kapcsolódó három kockázat vezeti a 2021-es – összességében tizedik – Allianz Kockázati Barométer rangsorát. Az idei év fő üzleti kockázata az üzletmenet megszakadása és a világjárvány kitörése, amit szorosan követ a harmadik helyen a kiberbiztonsági események kockázata. Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) üzleti kockázatokról szóló éves felmérése 92 ország és terület 2769 szakértője által megfogalmazott vélemények alapján készült.

Az üzletmenet megszakadása, a világjárvány és a kiberkockázatok egymással szorosan összefüggő tényezők, amelyek jól szemléltetik a globalizált és a kapcsolatok hálójával átszőtt világunk növekvő sérülékenységét

– fogalmazott Joachim Müller, az AGCS vezérigazgatója. Hozzátette: a járvány mellett fel kell készülnünk rá, hogy gyakrabban fogunk olyan szélsőséges forgatókönyvekkel szembesülni, mint a globális méretű felhőleállások vagy kibertámadások, a klímaváltozás által előidézett természeti csapások vagy akár egy újabb járvány kitörése.

Fotó: Shutterstock

A Covid–19-et kísérő válság továbbra is közvetlen fenyegetés mind az egyének biztonsága, mind az üzleti élet tekintetében, így érthető, hogy a világjárvány kitörése miért végzett számos más kockázatot megelőzve a rangsor második helyén. A világjárvány miatti fizetésképtelenségi ráta kockázata is nőtt. Az Euler Hermes szerint 2021-ben tömeges fizetésképtelenség várható.

A kereskedelmi hitelek biztosítására szakosodott cég globális fizetésképtelenségi indexének csődmutatója a várakozások szerint 2021 végére sohasem látott magaslatokba, 35 százalékra szökhet fel.

A legnagyobb növekedés az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kínában és a legjelentősebb európai országokban várható.

Ezen túlmenően a koronavírus-járvány valószínűleg az innováció és a piaci zavarok időszakát hozza el, felgyorsítva a technológiák befogadását, siettetve a jelenlegi piaci szereplők és a hagyományos iparágak hanyatlását, és elősegítve az új versenytársak megjelenését.

Magyarországon fej-fej mellett, megosztva végzett az első helyen az információbiztonsági incidensek és a járványhelyzet miatti kockázat, mindkettőt egyaránt a 108 válaszadó 32 százaléka jelölte meg az első helyen.

Az első tízben eddig nem szerepelt a természeti katasztrófák okozta kockázat, amely hazánkban a viharkárok, az árvizek és a földrengések miatti rizikófaktorokat fedi. A járvány kitörését megelőzően az üzletmenet megszakadása már hét alkalommal végzett az Allianz Kockázati Barométer élén, ahová most azután tér vissza, hogy 2020-ban a kiberbiztonsági események vették át az első helyet a kockázati tényezők között.

A válaszadók 59 százaléka 2021-re nézve a világ­járványt nevezte meg az üzletmenet-megszakadá­sok fő okaként, amit a kibebiztonsági események (46 százalék) követnek.

járvány Allianz Kockázati Barométer Allianz Barométer kiberbiztonsági
Kapcsolódó cikkek