Magyar gazdaság

Kartellgyanú miatti GVH-s rajtaütések

Kartellgyanúba keveredtek a magyarországi polisztirol- (műanyag alapú élelmiszer-csomagoló anyag) piacon forgalmazóként tevékenykedő vállalkozások, a Linpac Plastics Hungária, a Propack és Petruzalek Kft. A cégeknél a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportja előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott annak gyanújával, hogy a három vállalkozás korlátozta a piaci versenyt. Az eljárásba a versenyhatóság bevonta a szlovák Coopbox Eastern S. r. o.-t és az osztrák Petruzalek GmbH-t is. A információi szerint az érintettek még 2005-ben megállapodtak a magyarországi piac felosztásáról a folyamatos árbevétel és nyereség optimalizálása érdekében. Megállapodásuk napjainkban is él. A versenyhatóság részben kartellezés, részben erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt ugyancsak meglepte a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülést, a MÁV-ot, a MÁV Cargót, a GYSEV-et és a CER Közép-európai Vasúti Árufuvarozási Társaságot. Úgy néz ki, az fuvarozócégek szintén megsértették a versenytörvényt.

Szolnoki Péter, a kartellcsoport vezetője a Világgazdaságnak hangsúlyozta: csakis alapos gyanú esetén és előzetes bírósági jóváhagyással lépnek fel rajtaütésszerűen a szövetkező cégeknél. Miként más ügyekben, ezekben is igen alapos információk álltak rendelkezésükre. A műanyagüggyel kapcsolatban elmondta, a hazai kartellszakértők számára új területről van szó, és a GVH a külföldi társaságokat is eljárás alá vonhatja, ha tevékenységük kihat a magyar piacra. Az eljárások tisztázzák majd, hogy a vállalkozások valóban elkövették-e a jogsértést.

Szolnoki Péter elmondta azt is, hogy jelenleg nyolc ügyben nyomoznak. Mint emlékezetes, ősszel a borászok, legutóbb pedig a vasútépítők keveredtek kartellgyanúba. A vizsgálatra 180 napot ad a törvény, de ez a határidő bonyolult esetekben kétszer 180 nappal meghoszszabbítható. KK

Kapcsolódó cikkek