Magyar gazdaság

Kormány elé kerül a korrupció elleni csomag

A kormány elé kerülhet a korrupció elleni stratégia és rövid távú cselekvési program – döntött tegnapi ülésén az Antikorrupciós Koordinációs Testület (AKT). A két dokumentum tervezete öt hónap alatt készült el, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak 6,2 millió forintjába került. A szaktárca tegnapi tájékoztatása szerint az 55 feladatot magában foglaló cselekvési program megvalósítása a következő két évre összesen mintegy 197 milliót igényel.

A korrupcióellenes stratégia 2014-ig fogalmazza meg az irányokat, érvényesítve a jelenség megelőzésének, illetve a már feltárt korrupciós helyzetek megfelelő kezelésének középtávú szakmai szempontjait. A testület szerint prevenciós beavatkozásokra leginkább a következő területeken van szükség: szabályozás, ellenőrzés, megközelítésbeli, gondolkodási és átláthatósági problémák, továbbá a korrupciós kockázatok szisztematikus feltérképezése és a közszférában alkalmazottak foglalkoztatásból adódó – anyagi, illetve egyéb – kiszolgáltatottságának csökkentése. A következetes fellépés körében a beavatkozások a korrupciós jelzőrendszer fejlesztésére, az eljáró hatóságok szellemi, intézményi megerősítésére, továbbá a szankciórendszer tökéletesítésére irányulnak. Ahogy azt a Világgazdaság tegnap megírta, a stratégia a kormány számára négy prioritást javasol: a fejlesztési támogatások, a közbeszerzés, a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételét, valamint a hatósági engedélyezési eljárások korrupciótól mentes, „tiszta” feltételeinek biztosítását.

Februárban és márciusban lezajlik az ENSZ, az OECD és az Európai Tanács iránymutatásaival összehangolt, az AKT által jóváhagyott két dokumentum államigazgatási, illetve széles körű szakmai egyeztetése. A testület tegnap úgy döntött: azt javasolja a kormánynak, a tervezetet nyújtsa be az Országgyűlésnek, hogy azt még a parlament tavaszi ülésszakán jóváhagyhassa. VG

A megelőzés területei

Szabályozás, Ellenőrzés,

Szemlélet, Átláthatóság

A kockázatok feltérképezése

A kiszolgáltatottság csökkentése



Szemlélet, Átláthatóság

A kockázatok feltérképezése

A kiszolgáltatottság csökkentése A folyamat része A korrupció elleni feladatokat a kabinet tavaly júniusban rögzítette határozatban, az AKT szeptember 6-án jött létre kormányzati, egyéb állami, valamint civil szakmai delegáltakból.

A testületnek tavaly év végére prezentálnia kellett volna a programot, de azt, úgy tudjuk, a kormány „visszadobta”, mondván: túlságosan elméleti megközelítésűre sikerült. Ezt az igazságügyi tárca lapunk megkeresésére cáfolta.-->

Kapcsolódó cikkek