Magyar gazdaság

Orosz hadüzenet a korrupciónak

Oroszországnak nemzeti programmá kell tennie a korrupció elleni küzdelmet, és folytatnia kell világhatalmi státusa helyreállítását. Ezzel az üzenettel mutatkozott be immár hivatalos jelöltként is Dmitrij Medvegyev a március 2-i elnökválasztási kampány nyitányakor Moszkvában.

Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök ajánlotta a tisztségre a 42 éves jogászt, akivel hosszú ideje szoros az együttműködése. Megfigyelők emlékeztetnek is arra, hogy Medvegyev nyilatkozatából Putyin 2000. márciusi ígérete köszön vissza, amely szerint a törvény szigora mindenkire egyformán kiterjed.

A politikus szerint óriási méreteket öltött a korrupció az állami intézményekben. A Transparency International 179 államra kiterjedő felmérése szerint Oroszország a 143. legkorruptabb állam a világon, roszszabb helyzetben van e téren, mint Kamerun és Etiópia.

Ezen a helyzeten kíván radikálisan változtatni elnökként Medvegyev, mert meggyőződése, hogy az ország előrehaladása egyetlen módon biztosítható: a piacgazdaság hatékony fejlesztésével. Oroszország képes arra, hogy tizenöt éven belül bekerüljön a világ öt legnagyobb gazdasága közé – állítja az elnökjelölt. Medvegyev első miniszterelnök-helyettesként jelenleg a szociális programokért felelős a kormányban; államfőként ezen a területen a nyugdíjrendszer reformját ígéri, hogy a munkából visszavonulók ne szegénységben éljenek. Bloomberg

Kapcsolódó cikkek