Magyar gazdaság

Kartellezés: megtört a jég

Megtört a jég: a Gazdasági Versenyhivatalhoz beérkezett az első, közintézménytől származó kartellgyanúra utaló bejelentés. Holott az elmúlt években feltárt mintegy harminc közbeszerzési kartell közül a kiíróktól egyetlen esetben sem kapott a semmiféle információt, „súgást” arról, hogy pályázóiknál összejátszást sejtenek. Lehet, hogy a mostani fejlemény a készülő közbeszerzési törvénymódosítás hatására született meg.

Ettől a kartellek gyorsabb felderítését remélik a szakemberek. A tervek szerint a közbeszerzési tender kiírója köteles lesz a versenyhivatalnak bejelenteni, ha a pályázatok elbírálása során versenykorlátozó összejátszásra utaló jeleket észlel (VG, 2007. december 13.). A kiíró felelősségét növelő szabályozás szükségességét korábban is többször felvetették a versenyügyek szakértői, mivel – különösen a több évre szóló projekteknél – az ajánlatkérőknek nagyon is feltűnhetnek bizonyos, jogsértés gyanúját keltő dokumentumok, magatartások.

Szintén újdonság lesz – ha a kormány, majd a parlament is áldását adja rá –, hogy a GVH akár bejelentés, akár saját észlelés alapján kezdeményezheti a közbeszerzési döntőbizottság eljárását. Ez azért fontos törvényi lehetőség, mert jelenleg a GVH csak a Közbeszerzések Tanácsába hivatalból delegált képviselője mint KT-tag révén kezdeményezhet döntőbizottsági eljárást, de magának a hivatalnak nincs jogosultsága beavatkozni a közbeszerzés menetébe. Ezentúl a versenyhatóság előterjesztésére indult döntőbizottsági eljárás többféle módon is – például a tender felfüggesztésével – hozzájárulhat az ügy tisztázásához, és egyúttal egy esetlegesen kialakuló kartellezés időbeni megakadályozásához.

Szolnoky Péter, a GVH kartellcsoportjának vezetője utalt arra, hogy a közpénzek felhasználása során alkalmazott versenykorlátozó manipulációkat a legsúlyosabb kartellezési formák közé sorolják szerte a világon. Különösen Kanadában, az Egyesült Államokban és Skandináviában sújtják igen kemény szankciókkal a jogsértőket. Tény ugyanakkor az is, hogy ezekben az országokban az ajánlatkérők önként aktív partnerei a versenyhatóságoknak. Nálunk ilyesfajta segítőkészséget eddig nem tapasztalt a GVH.

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a leendő módosítás az ügyvédek körében is támogatásra talál. Hangsúlyozta: a közélet és a verseny tisztaságát javítja a törvény, amely a kiírók kötelezettségévé teszi a bejelentést, s egyúttal növeli a vállalkozások tisztességes pályázati esélyeit. Hasonlóképpen vélekedett a GVH leendő közbeszerzési döntőbizottsági eljáráskezdeményezési jogosultságáról. Mint mondta, a jogbiztonságot erősíti a megoldás, hiszen bár versenyhivatali fellépésre indul, az ügy kivizsgálása megmarad a közbeszerzési eljárás keretein belül.

Kapcsolódó cikkek