Magyar gazdaság

Az államháztartás még köhög, de a gazdaság már éledezik

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. Az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak – derült ki a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleményéből.

Hungarian,Forint,20000,Huf,Banknote.,Hungary,Money,Note,Currency.,3d
államháztartási hiány
Az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt áprilisban / Fotó: Shutterstock

A tárca részletezte, hogy idén április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változásokra vezethető vissza, miután a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki.

Ezenkívül felülmúlták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordítottunk április végéig. A bevételek kapcsán kiemelendő, hogy az alacsonyan tartott adók ellenére az előző év azonos időszakához képest az adó- és járulékbevételek 9,8 százalékkal magasabban teljesültek.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány elkötelezett a hiány és az csökkentése mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, ennek érdekében döntéseket is hozott: a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben több ezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.

Durván elszállt a szlovák államháztartási hiány

Szlovákiában a 2023-as államháztartási hiány elérte a hazai össztermék (GDP) 4,89 százalékát, ami abszolút számokban kifejezve 6,01 milliárd eurós hiánynak felel meg. A deficit ugyan mérsékeltebb a vártnál, mivel a pénzügyminisztérium eredetileg 6,5 százalékra, a költségvetési tanács pedig 5,7 százalékra lőtte be a hiányt, azonban a 2022-es 1,67 százalékhoz képest így is megháromszorozódott. 

 

 

államháztartás Pénzügyminisztérium magyar kormány
Kapcsolódó cikkek