Magyar gazdaság

Becsukják az egyik kiskaput

Megszüntetné a repülőjegyek körüli képviselői visszaélési lehetőségeket az Európai Parlament. Az EP-honatyák számára a 2009-es választások után életbe lépő új szabályozás értelmében véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy elegendő a beszállókártyát bemutatni a magas összegű költségtérítés felvételéhez. Jövőre már a számlát is mellékelni kell, amelyből kiderül, hogy ténylegesen mennyibe is került a jegy, és csak ezt az összeget fogják megtéríteni a közösségi költségvetésből.

A változtatással a képviselői juttatásokkal kapcsolatos egyik legfőbb visszaélési lehetőséget kívánják megszüntetni. Az EP-képviselők jövedelmének zömét ugyanis nem a hivatalos alapfizetés teszi ki (ez jelenleg a magyar honatyák esetében havi bruttó 1,2 millió forint, mintegy 4615 euró), hanem az egyéb juttatások, amelyek között az utazásiköltség-térítést a legkönnyebb kijátszani.

Egy átlagos Brüsszel–Budapest–Brüsszel repülőútra az EP többféle jogcímen jelenleg összesen mintegy 1400 eurót térít, miközben a képviselők zöme vélhetően csupán pár százat fizet a jegyért. Mivel a képviselők minden hét végén hazautazhatnak az EU-költségvetés terhére, havonta négyezer euró nettó extra jövedelemhez is könnyedén hozzájuthat az a honatya, aki egy kicsit odafigyel, hogy ne túlságosan drágán szerezze be a jegyét.

A képviselőket ezenfelül a brüsszeli és strasbourgi tartózkodások idején igen magas, 287 eurós napidíj és havi 4052 euró általános költségtérítés is megilleti (az utóbbi a telefon- és postaköltségek, irodatechnikai eszközök beszerzésének fedezését célozza). Mindezen felül havi 16 914 eurót költhetnek asszisztenseik fizetésére is. Ez utóbbi csak első látásra tűnik kirívóan nagy összegnek, mivel három-négy asszisztens bérét, tb-járulékait, utazási és egyéb költségeit, sőt lakbérét kell fedezni belőle.

Ennek dacára éppen ennek a tételnek az elszámolása kapcsán kavart februárban nagy vihart egy belső EP-jelentés, amely szerint 2004–2005-ben az asszisztensi pénzek laza szabályozása visszaélésekre is lehetőséget teremthetett – bár konkrét „lebukás” nem történt. Ezeket a kiskapukat ugyanezen jelentés szerint 2006-ra állítólag már be is zárták. (Ez azonban nem akadályozta meg a brit sajtót, hogy hosszasan csámcsogjon a senki által nem bizonyított visszaélések lehetőségén – miközben a repülőjegyekhez kapcsolódó extra jövedelmek sokkal életszerűbb lehetőségéről senki sem beszélt.)

A 2009-től életbe lépő új EP-képviselői statútum egyébként az alapfizetéseket egységesíti – legalábbis elméletileg, mivel számos kivétel megmarad. (A mostani és a következő ciklusban is mandátumot szerzett honatyák például választhatják azt, hogy a régi rendszerben maradnak.) Az egységes alapfizetést az Európai Bíróság bírái által húzott alapfizetés 38,5 százalékában állapították meg, ez most havi 7413 euró. Igaz, ebből még EU-adót kell majd fizetni, az azonban jóval alacsonyabb, mint bármely tagállam szja-terhelése.

Kapcsolódó cikkek