Indul a Muzsikáló Magyarország program – közölte hétfői közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ebből kiderült, hogy a kormány egymilliárd forintot biztosít a kávéházi cigányzene megőrzésére.

Budapest,,Hungary,-,April,21,,2019:,Gipsy,Musicisan,Playing,On
Egymilliárd forintot ad a kormány kávéházi cigányzenészeknek / Fotó: Shutterstock

Egészen pontosan arról van szó, hogy a kabinet közel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti 

500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül,

így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. Ez idő alatt hetente 4 napon, napi 3 órán keresztül játszanak a támogatott zenekarok a program során általuk választott vendéglátó üzletekben.

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzése és népszerűsítése. A kormány egyébként összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most. A zenekarvezetők április 29-étől, vagyis mától jelentkezhetnek a támogatásra.

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta az MTÜ a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását – hívta fel a figyelmet a turisztikai szervezet.

A vissza nem térítendő támogatással a kormány lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát.

Bízunk abban, hogy számos vendéglátó üzlet él a Muzsikáló Magyarország 2024 kínálta lehetőséggel. A programmal így egyaránt nyernek a muzsikusok, a programban részt vevő vendéglátóhelyek, a vendégek és a hazai turizmus – emelte ki Guller Zoltán, az MTÜ elnöke.

Hogyan lehet jelentkezni a cigányzenei állami támogatásra?

A pályázati felhívásra 

  • április 29-étől május 27-éig jelentkezhetnek
  • a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekarok tagjai. 

A folyamat egyszerű és minimális adminisztrációval teljesíthető. A felmerülő kérdések esetén telefonos és e-mailes ügyfélszolgálat is segíti a zenészeket. Az MTÜ ugyanakkor figyelmeztetett, hogy érdemes mielőbb elindítani a jelentkezést, mert a keretösszeg kimerülése esetén a pályázatok elbírálását várhatóan felfüggesztik.

A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében az MTÜ hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátó üzletekben és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.