Magyar gazdaság

Módosítanák a lobbitörvényt

A lobbitörvény módosítását szorgalmazza a Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége. A két éve hatályba lépett jogszabály ugyanis egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lobbizás változatlanul nem átlátható. A szövetség szerint a lobbisták kötelezettségeit szigorítani, jogaikat bővíteni kell. Javasolják a törvény hatályának kiterjesztését a gazdasági, társadalmi érdekek védelmére létrehozott érdek-képviseleti szervekre. A szabályozás rájuk ma nem érvényes, és ez visszaélések forrása lehet. (Ez már vita tárgya volt a törvény megalkotásakor is.) A szövetség szorgalmazza: a nyilvántartásba ne kerüljenek be olyan személyek, akik nem ismerik az érdekkijárás szabályait, ami a szakma presztízsének további romlásához vezethet. Az lenne a kívánatos, ha a regisztrációt a lobbitevékenység végzéséhez szükséges ismereteket igazoló vizsgához kötnék. Ugyancsak célszerűnek tartaná a szervezet, ha a lobbista igazolná, hogy van megbízója. Annak, aki egy évig nem ad le jelentést, legalább egy évre függesszék fel a tevékenységét. A transzparenciát leginkább szolgálná a lobbisták köztestületi tagságának kötelezővé tétele, kamara létrehozása is.

Az Igazságügyi Hivatal által nyilvántartásba vett lobbisták száma meghaladja a kétszázat, mégsem folyik valódi érdekkijárás. Úgy néz ki, vagy a lobbisták és az általuk megkeresett közhatalmi döntéshozók felejtik el a törvény megkövetelte jelentéstételt, vagy voltaképpen nincs vagy alig van lobbizás.

Győrfi Bernadett, a hivatal osztályvezetője szerint a nyilvántartás nem fedi azt, ami az országban lobbizás címén történik. Ezért – tapasztalataik alapján – maguk is tettek javaslatot a törvény, illetve a végrehajtás módosítására. Így szintén több jogosultságot adnának a lobbistáknak, és szűkítenék a közhatalmi döntéshozók körét. A törvényi szabályozás önmagában – a döntéshozók és a lobbisták szemléletváltása nélkül – nem teljes garancia az átláthatóságra – mondta az osztályvezető asszony. KK

Büntessék a másik felet is

A szövetség szerint büntetni kellene a közhatalmi döntéshozó szerv tagjainak a lobbizással kapcsolatos törvénysértő magatartását is, főként, ha nem jelentik a lobbitevékenységet.

A közhatalmi döntést hozó szerv – például minisztérium, önkormányzat – lobbistákat fogadó kijelölt vezetőivel szemben ma semmiféle szankció nem érvényesül.

A közhatalmi döntést hozó szerv – például minisztérium, önkormányzat – lobbistákat fogadó kijelölt vezetőivel szemben ma semmiféle szankció nem érvényesül.-->

Kapcsolódó cikkek