Augusztus 1-től elérhető a harmadik Covid elleni védőoltás, arról a páciensek dönthetnek, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. A döntéshez segítséget jelenthet az ellenanyagszint meghatározás, amely megmutatja, hogy a korábbi két védőoltás hatására kialakult-e védettség - mondta Menyhárt Orsolya az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója. Azok az oltottak, akik 4-6 hónappal ezelőtt megkapták a második védőoltást is, a harmadik dózisra az eeszt.gov.hu felületen regisztrálhatnak.

Fotó: Rosta Tibor

A harmadik védőoltás típusát az oltó orvos választja ki a heterogén oltási séma javaslat szerint.

A döntéshez segítséget nyújthat egy ellenanyagszintmérés, amelynek célja, hogy meghatározza a SARS-COV2 vírus ellen kialakuló védettséget. 

A teszt az S-protein, azaz a koronavírus tüskefehérjéje ellen termelt antitestek szintjét mutatja ki. Amennyiben a labor által megadott határérték feletti az eredményben közölt érték, akkor az adott páciens védettnek tekinthető, amennyiben az alatti, akkor a védettség nem biztosított - tette hozzá az orvosigazgató.

Egyelőre nem érzékeljük, hogy az ellenanyagszint meghatározása iránt változott volna a kereslet, mondta az orvosigazgató. Ha valaki nem biztos abban, hogy szüksége lenne-e a harmadik védőoltásra, akkor annak segítséget nyújthat a döntésben az ellenanyagteszt. Mindazoknak, akiknél nem mutatható ki védettséghez szükséges antitest a tüskefehérje ellen, ajánlott az újabb vakcina felvétele.