Magyar gazdaság

Az idén lesz Budapest Maraton, de külföldiek nélkül

A pandémia előtt még mintegy négymilliárd forintos bevételt hozó nemzetközi futóturizmus az elmúlt időszakban hibernálódott.

Az elmúlt hét végén rendezték meg a Lidl Balaton-átúszást, az esemény költségei tavaly óta 20 százalékkal, csaknem százmillió forintra emelkedtek – mondta a VG-nek Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője. 

Kiadási oldalon a legnagyobb tétel a biztonság megteremtése volt: a legtöbbe a vitorlássor kialakítása került, továbbá a vízi mentők szolgáltatásának megrendelése, a szállítóhajók és az orvosi felügyelet. Ezzel szemben a hétezer résztvevővel megrendezett szabadtéri sportesemény nevezési díjaiból csupán 50 millió forint bevétel folyt be.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az újraindult sportélet azonban messze elmarad a járvány előttitől. Míg az elmúlt években a sportturizmus Magyarországon is iparággá nőtte ki magát, és a rendezvények több tízezer külföldit mozgósítottak, a járvány hibernálta a szektort, a virtuális eseményekből pedig a korábbi bevételek töredéke folyt csak be Kocsis Árpád szerint. Hozzátette: a pandémia előtt még mintegy négymilliárd forintos bevételt hozó nemzetközi futóturizmus újraépítéséhez időre lesz szükség. 

Ráadásul a bizonytalan járványhelyzet is befolyásolhatja a sportesemények visszatérését. 

Az augusztus végére tervezett Wizz Air Budapest Félmaraton és az októberi SPAR Budapest Maraton zavartalan lebonyolítására számítanak a szervezők.

A nagy létszámú szabadtéri sportesemények megrendezéséhez többféle forgatókönyvük is van a szervezőnek, akik folyamatosan figyelik a vírushelyzet alakulását. Ha rendezvénytilalom lép életbe, virtuálisan tartják meg a futóversenyeket. A hatályos szabályok szerint védettségi igazolvánnyal vagy sportorvosi engedéllyel sorakozhatnak fel a rajt mögé az indulók.

A BSI-nél tavaly május végén hirdették meg az első virtuális futóversenyt, amely lehetővé tette, hogy külföldiek is részt vegyenek. A virtuális rendezvények bevétele azonban csak a töredéke volt a személyes részvételt kínáló megmérettetéseken megszokottnak, az így befolyó összegek a sportiroda önfenntartási költségeinek csupán az ötödét fedezték az ügyvezető szerint.

Az éves szinten több mint húszezer külföldit megmozgató futóversenyekre a Covid-válság kirobbanása óta a korábbi vendégszám töredéke, mindössze 1-2 százaléka érkezett, akik ráadásul főként Magyarországon élő külföldiek voltak 

– jelezte a VG-nek Kocsis Árpád. Kifejtette, hogy a folyamatosan változó szabályok miatt megszokott marketingtevékenységet nem is folytatott az idén a szervezet az országhatárokon túl: a korábbi rendezvényekkel ellentétben most nem célozták kiemelten a külföldieket.

turizmus maraton Balaton átúszás
Kapcsolódó cikkek