Nagy meglepetést nem okozott a brüsszeli döntés – kezdte a kormányinfót Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt követően, hogy az Európai Bizottság másfél év után jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet, ám zárolta a kifizetéseket. A tárcavezető szerint egy hete a bizottság újságírók által közölte álláspontját, de van benne egy nagyon fontos elem, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra alkalmasnak találja.

Nem kis büszkeség számunkra, a magyar nemzeti terv a legkiválóbbak között van

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy másfél éve már karnyújtásnyira volt a döntés. „Bízunk abban, hogy a bizottság javaslata alapján megnyílik a kohéziós források aláírásához is az út, ha ez megtörténik, az mind a két területen lehetővé teszi, hogy 2023-tól ténylegesen megnyíljanak az uniós források.” Szerinte a felfüggesztési javaslat ugyanaz, mint ami szeptemberben volt. Az intézményépítési menetrend, amely elindult, olyan határidőket is tartalmaz, amelyek előttünk vannak. 

GULYÁS Gergely; NAVRACSICS Tibor; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány kezdettől nyitott volt a kompromisszumokra, szerinte a kormány elveit nem kellett feladni. „Nem akarunk mismásolni” – fogalmazott a tárcavezető. Jelezte, hogy végig arra koncentráltak, hogy a tárgyalássorozatot elválasszák a politikai kérdésektől. Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy a bizottság Magyarország javára ítélt. A tárcavezető szerint a költségvetés finanszírozásában nem okoz problémát, hogy késve érkeznek az uniós források, sokkal nagyobb gond az ország energiaszámlája.

Navracsics Tibor akkor értékeli sikeresnek a tárgyalásokat, ha mindkét programot sikerül aláírni még idén. „Ha részegen mennék el tárgyalni, akkor lehet, hogy lemondanék” – válaszolta arra kérdésre, hogy hogy mikor mondana le. Ugyanakkor úgy látja, még nincsenek a célnál, de folyamatosan kapcsolatban vannak a bizottsággal.

Szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, amelybe a lengyelek kerültek, az a süketek párbeszédje

– jegyezte meg a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Integritás Hatóság már három uniós tagországban lesz, és bízik abban, hogy más országokban is bevezetik, Magyarország úttörő lehet a korrupció elleni harcban a miniszter szerint.

Gulyás Gergely az ársapkákat firtató kérdésre azt mondta, hogy azok az intézkedések, amelyeket hoztak, fenntarthatók lesznek, szerinte mindig az a kérdés, hogy áll-e elég termék rendelkezésre, amíg az ellátásbiztonság szavatolható, addig fennmaradnak.

(Korábban itt írtunk arról, hogy a Mol százhalombattai finomítója csökkentett kapacitással működik, ami miatt veszélybe került az árstop fenntartása.)

A további menetrendről elmondta Navracsics Tibor, hogy a tanács fogadja el a bizottság javaslatot, abban bíznak, hogy a tanácsban az a pont nem változik, amelyik a magyar nemzeti helyreállítási terv elfogadására vonatkozik. Megismételte, hogy folyamatosan tárgyalnak, ami megakadályozza, hogy a kommunikáció hiányából fakadóan csökkenjen a bizalom két fél között. Ez azt is jelenti, ha valami változik, azt először a bizottsággal közlik, bár megjegyezte, hogy valamiért a brüsszeli testület előbb azt az újságírókkal közli. 

A tárcavezető szerint nemcsak rajta múlik a megállapodások aláírása, szerinte ez a bizottságnak is érdeke. Ugyanakkor minden azt mutatja, hogy „jó irányba haladunk”, ami megalapozza, hogy Magyarország forrásvesztés nélkül hozzájusson minden forráshoz.

NAVRACSICS Tibor
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a magyar intézkedések nagy részét a testület elfogadta, ami fennmaradt, ott még hátravannak a parlamenti szavazások, de a jogszabály-módosítások zömét már elfogadták. 

Ha a partnerségi megállapodást sikerül aláírni december végéig, amire szerinte jó esély van, akkor január elsejétől a tanárok béremelésére is sor kerülhet a miniszter szerint.

Hozzátette, hogy állami költségvetésből csak a 10 százalékos emelést tudnak garantálni, a többi a bizottságon múlik. A tanács december 12-én dönthet, de a lényeg, hogy a bizottság javasolta elfogadását. 

Nyílt magyargyűlölet van a képviselők között

– mondta az európai parlamenti képviselők tevékenységéről Gulyás Gergely, hozzátéve, reméli, erre nem ül fel az Európai Bizottság. Az angol hivatalos szó is a felfüggesztésről szól – tette világossá Navracsics Tibor. 

A jövő évi nyugdíjakról szóló újságírói kérdésre azt mondta Gulyás Gergely, hogy ma dönt erről a kormány, ezért bővebben nem tud tájékoztatni.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy továbbra is az eredeti menetrend szerint halad a kormány, ő saját maga is december végéig ígérte, hogy aláírják a megállapodásokat, amelyek alapján jövőre megkaphatja Magyarország a neki járó forrásokat. Leszögezte, hogy a mai döntés nem forrásvesztést jelent, csak felfüggesztést, aminek szerinte csak elméleti jelentősége. Három operatív programban, amely nincs felfüggesztve, ott is tudnak kiírni pályázatokat.

Antikorrupciós munkacsoport, a csalásellenes stratégia megújítása, illetve az igazságszolgáltatás függetlensége – sorolta, milyen döntésekre van még szükség. A miniszter szerint ha 100 méteres futáshoz hasonlítanánk, akkor 90 méternél jár most a magyar kormány.

Ha nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni

– mondta Gulyás Gergely a benzinárstop kivezetését firtató kérdésre. Megismételte, hogy az ellátásbiztonság a kulcs, jelezte egyúttal, hogy december 5-én lépnek életbe az olajembargóra vonatkozó szankciók.

Az Európai Bizottság a szerződések őrzője Navracsics szerint, ő azt látta, hogy nem voltak ideológiai viták a tárgyalásokon, úgy tudták ezt az eredményt elérni, hogy csak a tárgyra koncentráltak. 

Arra a kérdésre, hogy a beruházásokat el lehet-e indítani, azt mondta, hogy még nincs megállapodás, de amint lehet, el kell őket indítani, „feszített tempóra lesz szükség” – jelezte.

A területfejlesztési miniszter úgy látja, hogy a brüsszeli testület is a megoldásra törekszik. Szerinte a megállapodást csak úgy lehet elérni, ha mindkét fél együttműködik, „nekünk is az alapvető pozíciónk az együttműködés” – tette hozzá. Végül azt mondta a nemzeti helyreállítási terv kiválósága kapcsán, hogy „nekünk vannak a legkiválóbb szakembereink”.