A kormány áttekintette az Európai Bizottsággal folyó tárgyalások állását, összesen 17 vállalást tett a kabinet – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető ismertetése szerint a kormány többek között vállalta az egyajánlatos közbeszerzések arányának csökkentését, az elektronikus közbeszerzési rendszer hatékonyabbá tételét, továbbá támogatási rendszert alakítanak ki a kkv-k közbeszerzéseken való részvétele költségeinek csökkentése érdekében. Jelezte, hogy az OLAF-fal történő együttműködést is megerősíti a kormány.

A miniszterelnök levélben köszönte meg az uniós kormányfőknek, hogy hozzájárultak a határidők meghosszabbításához – mondta a tárcavezető. Hangsúlyozta, a kormány elkötelezett, hogy teljesítse a vállalásait.

Elindulhat a pedagógus-béremelés 2023-ban

2025-re elérhetjük a célt, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a tanárok

– mondta Gulyás Gergely, jövőre 21 százalékkal emelkedik első körben a pedagógusok bére, azt követően 25, majd 2024-ben 30 százalékkal.

Biztosított Magyarország gázellátása

Magyarország gázellátása biztosított a tárcavezető szerint. Hangsúlyozta, rendelkezésre áll elegendő kapacitás, a tárolókat folyamatosan töltik fel. 

Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított lenne, ha egyetlen molekula sem érkezne az országba

Felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét

Jelezte, hogy ettől függetlenül sok módosításra van szükség az energetikai rendszerben. Így az RRF-ből energiahatékonysági beruházásokat tervez a kormány. A háztartásokat is erre fogják ösztönözni. Viszont jelenleg több az igény, emiatt a szabályokon változtatni kell. Eddig betáplálási kötelezettség állt fent, akinek napeleme volt, az betáplálta a hálózatba. A hálózat szerinte ennyi energiát nem tud befogadni, ezért a betáplálást felfüggesztik. Ez azokra vonatkozik, akik most terveznek napelemet. Ugyanakkor elismerte, a megtérülést ez lassítja. 

GULYÁS Gergely, Budapest, 2022. október 13.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Novemberben létrejöhet a megállapodás

A következő egy hónapban az unióval folyó tárgyalások lezárulhatnak a miniszter szerint, ami támogathatja az energiahatékonysági beruházások megvalósulását. Év végén, jövő év elején kaphatja Magyarország az első utalásokat az uniótól – mondta.

Európa szenved a szankcióktól

A szankciók higgadt értékelésére van szükség, mert sok ország gazdasága nehéz helyzetbe került – mondta kérdésre Gulyás. Rossz az egész helyzet Európának, és nem látszik, hogy az energiaszankciók hatékonyak lennének. Szerinte Európa rosszul járt a szankciókkal. A nemzeti konzultációról elmondta, hogy holnap kezdik postázni a kérdőíveket.

A főváros feladata a szemétszállítás

A fővárosi önkormányzat feladata a szemét elszállítása – mondta a miniszter, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezt egy ideig nem tudta teljesíteni a városháza.

Kismiska volt a Tocsik Márta-ügy ehhez képest

Ez a legsúlyosabb pártfinanszírozási ügy a rendszerváltás óta – mondta a tárcavezető újságírói kérdésre arról, hogy több milliárd forintot kapott az ellenzék a választási kampányban, szerinte a Tocsik Márta-ügy „kismiska” volt ehhez képest.

Az uniós kormányfők egyhangúlag hagyták jóvá a határidő meghosszabbítását

Eljárási döntés született, ami fontos, de a tartalmat a bizottság és a kormány közötti vállalások határozzák meg Gulyás szerint. A bizottság döntésére sokáig kellett várni, de utána gyorsan, egy hónap alatt meg tudtak állapodni, hogy mi az, amit a kormány vállal. Harminc nap alatt azonban nem lehetett volna ezeket a szabályokat meghozni, ezért örülnek annak, hogy a kormányfők jóváhagyták a két hónapos hosszabbítást.

Közel egymillió forint lesz a diplomásátlagbér 2025-ben

A pedagógusok béremeléséről elmondta, hogy előrejelzéseket tartalmaz a megállapodás. Eszerint a diplomásátlagbér 972 ezer forint lesz 2025-ben, míg a pedagógusok átlagbére 778 ezer forint.

A bizottságnak van egy speciális igénye, ahol halmozottan hátrányos helyzetű térségekben dolgoznak, ott 90 százalékos lesz az arány. Jelenleg 400 ezer forint alatt van a pedagógusok bruttó átlagbére. 

A polgári engedetlenség jogellenes magatartás

A tanártüntetésekről azt mondta, a bérkövetelésük jogos, ahogy a sztrájkban való részvételük is, emiatt szankció senkit nem érhet. A jogszabályokat viszont be kell tartani – mondta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy néhol tanárokat rúgtak ki. A polgári engedetlenség viszont nincs a magyar jogrendben, emiatt jogellenes magatartás Gulyás Gergely szerint.

Nem tudták meggyőzni egymást

A miniszterelnök és a német kancellár közötti tárgyalásról azt mondta, hogy sok kérdésről volt szó, volt, ahol egyetértés volt, de volt, ahol nem értettek egyet. Ezekben nem sikerült meggyőzni egymást – ismerte el.

A folyó fizetési mérleg hiánya miatt gyengül a forint

Amit a kormány meg tud tenni, azt megteszi, a folyó fizetési mérleg hiányán keresztül tudja befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Arra a kérdésre, hogy miért gyengül jobban a forint, mint a zloty, azt mondta, hogy a mi külkereskedelmi kitettségünk is nagyobb. Amíg szerinte a szankciók így felverik az energiaárakat, addig a forint gyengülni fog. De mivel a gazdaság alapjai stabilak, és megállapodtak a halasztott fizetésről az oroszokkal, ezek meg fogják támasztani a forintot – vélekedett.

SZENTKIRÁLYI Alexandra, Budapest, 2022. október 13.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Nagyobb béremelés nem várható jövőre

A tárcavezető szerint jövőre a gazdasági nehézségek miatt nagyobb béremelési programot nem lehet indítani, mert a rezsitámogatás mostani rendszerét szeretnék fenntartani. De ettől függetlenül is megkapnák jövőre a 10 százalékos emelést a pedagógusok. A jövő évi kilátásokról azt mondta, hogy minden előrejelzés szerint a növekedés fenn fog maradni.

Nem támogatja a kormány a gázársapka ötletét

„A gázársapkát csak akkor támogatjuk, ha garantálják, hogy elegendő gáz érkezik Magyarországra, mert az uniós tervek egyelőre erre nem adnak garanciát” – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Évente kétmillió forintot vállal át a háztartásoktól a költségvetés

Európa legnagyobb rezsicsökkentési programját tartja fenn a magyar kormány, havonta 181 ezer forintot, évente ez kétmillió forint. Ekkora kiadást kell fedeznie a költségvetésnek, például az extraprofitadóból. Emellett kell a kkv-kat is támogatnia a kormánynak, hogy ne jöjjön vissza a  

Nem mindenhol sztrájkolhatnak az állami alkalmazottak

Nem sztrájkolhatnak Németországban az állami alkalmazottak – hívta fel a figyelmet a tárcavezető, ugyanakkor erre Magyarországon van lehetőség, de megismételte, hogy a polgári engedetlenséget nem ismeri a hazai jogrend. Ez egy jogelméleti kérdés a miniszter szerint.

Nem szabad büntetni az autóval közlekedőket

A főváros belső kerületeiben a polgármesterek mellett nem nagyon vannak közlekedési szakemberek, vagy nem hallgatnak rájuk. Elvárható, hogy a biciklisek, ahol van kerékpársáv, azt használják – hangsúlyozta a miniszter. Szerinte nem szabad azokat büntetni, akik autóval közlekednek. Hangsúlyozta, hogy a kormány partner a rollerhelyzet megoldásában.

Példátlan következményeket hozott a háború

Számtalan olyan gazdasági következménye van a háborúnak, amivel eddig nem találkoztunk – mondta ismét a forint gyengülését firtató újságírói kérdésre a miniszter. Megismételte, hogy a folyó fizetési mérleg kezelésén keresztül tudja a forint árfolyamát befolyásolni a kormány.

Romlott az unió megítélése Magyarországon

Bort isznak és vizet prédikálnak – mondta uniós politikusokról Gulyás Gergely. Szerinte ez is hozzájárul, hogy az unió megítélése romlott hazánkban. Hangsúlyozta, sok probléma van, de ez az a keret, amelyben élünk, a magyar gazdaság működését ez a keret biztosítja. Szerinte jó volna, ha lenne valamiféle önreflexió az EU-ban, ha már a szuverenitást nem tartják fontosnak.

Győr-Moson-Sopron megyében vettek részt a legtöbben a népszámlálásban

A legtöbben Győr-Moson-Sopron megyében vettek részt eddig a népszámlásban, a megyei jogú városok közül pedig Érden, utána Székesfehérváron a miniszter ismertetése szerint.

Az év végén dönt a kormány a jövő évi költségvetés módosításáról és a mértékéről

Decemberben a jövő évi költségvetés módosításakor döntenek a nyugdíjakról – mondta a miniszter.

Félreértették Orbán szavait

A miniszterelnök arra utalt a német Berliner Zeitung újság pódiumbeszélgetésén, hogy el kell elkerülni, hogy ismét 12 százalékos legyen munkanélküliségi ráta. Németországban korábban ötmillió munkanélküli volt Schröder alatt.

Az nem ajándékok Gulyás Gergely szerint

A mai európai politikai viszonyok között jól látszik, hogy vannak olyan eszközök, amelyekkel zsarolni tudják a magyar kormányt. Mi igyekszünk úgy viszonyulni a többi uniós tagországhoz, hogy a lojális együttműködésnek legyen értelme. A legfőbb célunk, hogy racionális legyen az együttműködés – tette hozzá.

Nem lesz ismét vasárnapi boltzár

Gulyás jelezte, hogy kötelező vasárnapi zárvatartást nem fog a kormány bevezetni, viszont azt nem tudják megakadályozni, ha bizonyos áruházak így döntenek.