Szilárd lábakon áll a magyar gazdaság, de a helyzet rendkívül súlyos – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) rendezvényén. Hangsúlyozta, Magyarországon nem fordulhat elő, hogy a magyar családok nem tudnak fűteni, vagy az ipari szereplők nem tudnak termelni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk 2021-ben még 7 milliárd eurót fizetett az energiaimportért, ez idén már 19 milliárd, 2023-ban pedig elérheti a 29 milliárd eurót.  

MENCZER Tamás 2022. október 18
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A szankciók minden sikert és eredményt rombolnak, ezért békepárti a magyar álláspont. A szankciókat el kell törölni, az újakat el kell vetni

– mondta. Szerinte a szankciók kudarcát bizonyítják, hogy soha nem volt annyi bevétele olajból és gázból Oroszországnak, mint idén az év elején.

Az ország kőolajellátása egy pillanatra sem volt veszélyben

– utalt a Barátság kőolajvezetéket ért támadásra, hozzátéve, hogy a Molnak és a magyar államnak is több hónapra elegendő tartaléka van. Az orosz gázról azt mondta, a Török Áramlaton zavartalanul érkezik orosz gáz Magyarországra, „ez az egyetlen olyan vezeték, amely százszázalékos kapacitáson működik, és hoz orosz gázt Európába”.

Hangsúlyozta, a kormány nem a munkanélküliséget szeretné finanszírozni, hanem a munkahelyeket megtartani, és újakat létrehozni. Kiemelte a gyármentő programot, amely a nagyvállalatok számára indult 150 milliárd forintos keretösszegben.