Az idén több alkalommal is jelentős változáson mentek át a munkába járás térítésével kapcsolatos szabályok. A közigazgatási határon kívülről a munkahelyre utazók számára a jegy, bérlet támogatásával vagy kilométer-térítéssel csökkentheti a cég a dolgozók felmerülő költségeit. Az ország- és vármegyebérletek is bekerültek a szabályozásba.

20230428 Székesfehérvár, MÁV, Hegyi Zsolt, Cser-Palkovics András, vármegye bérlet, utazás, jegyvásárlás. Fotós: fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap
20230428 Székesfehérvár A székesfehérvári vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón jelentették be: már több mint 1000 értékesítési ponton érhetők el és vásárolhatók meg az új vármegye-és országbérletek.Fotó: Fehér Gábor  FG  Fejér Megyei Hírlap  FMH
Az országbérlet és vármegyebérlet is felkerül a cégek cafeterialistájára.
Fotó: Fehér Gábor / Mediaworks

A kilométerköltség-térítés mértéke 2023 elején a duplájára emelkedett, ennek köszönhetően

a munkáltatók az idén 30 forint/kilométer térítést adhatnak adómentesen.

Speciális csoportok és utazási helyzet esetén pedig 18 forint/kilométer térítést köteles adni a juttató a munkatársaknak.

Tömegközlekedéssel való munkába járás esetén a jegy, valamint a bérlet árának 86 százalékát köteles kifizetni a munkáltató, de a teljes ár is téríthető közteher nélkül.

Március végén jelent meg az a rendeletmódosítás, amely rögzíti, hogy a megfelelő feltételek mellett a munkába járáshoz a munkáltató helyközi ország-, illtve vármegyebérletet is biztosíthat a munkavállalók számára

– emelte ki Fata László, a cafeteriatrend.hu juttatási szakértője.

Amennyiben a bérleteket, jegyeket elektronikusan, papírra nem nyomtatható módon váltották meg, úgy az elszámolás az új módosítás alapján a kiállított elektronikus számla és az ehhez a szolgáltató által küldött igazolás alapján történhet.

Sokkal könnyebb utazni ezzel a honlappal: egy helyre gyűjtöttek minden információt

Folyamatosan bővül az elérhető adatok köre a Menetrend.hu-n, így már az adatbázis a BKK agglomerációs autóbuszaival, a HÉV-ekkel, több mint 60 település helyi közlekedésével, valamint legutóbb a teljes BKK-menetrenddel bővült.