Szeptember második felében nyílik meg a 35 milliárd forintos keretösszegű KFI pályázat, amiből akár 800 millió forinthoz is hozzájuthatnak magyar vállalkozások. A cél a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzése a hazai kis- és középvállalati szektorban. A Gordius Solutions azt írta, hogy bár a pályázati határidők változhatnak, a jelenlegi tervek szerint szeptember második felétől 2023. december 23-ig lehet majd jelentkezni a támogatásra.

Farmer,Using,Digital,Tablet,Computer,And,Modern,Interface,Icons,With
Fotó: Shutterstock

A pályázattal három cél megvalósítását akarják elérni. Egyrészt növelni kell Magyarországon a kutató-fejlesztők számát, másrészt pedig a hazai szabadalmakat kell legalább megduplázni. Emellett arra is szükség van, hogy a magyar kkv-k minél több innovatív projektet valósítsanak meg.

A Gordius azt írta, hogy 

2014-ben a hazai vállalkozások 12 százaléka foglalkozott termékfejlesztéssel és innovációval, míg 2020-ban már több mint 20 százalékuk. 

Ez azonban még mindig az európai átlag alatt van, amely meghaladja a 40 százalékot. A szabadalmi bejelentéseket tekintve, a magyar középvállalkozások csupán 2,5 százaléka tesz évente ilyen bejelentést, míg Lengyelországban ez az arány 4,5 százalék, Csehországban pedig több mint 7 százalék. A hazai innovatív vállalkozásoknak csak 11 százaléka működik együtt egyetemekkel, és ezt az arányt is szükséges növelni a pályázat révén.

A Neumann János Programon keresztül 79 milliárd forintot oszt szét a kormány kutatás-fejlesztésre

A kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Neumann János Programján keresztül nyit meg forrást hazai innovatív projektek előtt. A 79 milliárd forint keretösszegű pályázatról a Kulturális és Innovációs Minisztérium adott ki közleményt.

A pályázat két alprogramon keresztül működik

A pályázat résztvevői alapján a programot két részre lehet osztani. Az „A” alprogram esetében a vállalkozások önállóan, vagy együttműködve igényelhetik a pénzt olyan projektek támogatására, amikkel jelentős piaci potenciállal rendelkező, megtérülő terméket vagy szolgáltatást hoznak létre. Erre a programra jogi személyiségű, vagy azzal nem rendelkező vállalkozások jelentkezhetnek. Emellett szükséges, hogy kettős könyvvitelt vezessenek és minimum 2 teljes lezárt üzleti évvel rendelkezzenek. Amennyiben konzorciumként pályázik valaki erre az alprogramra, a konzorciumi tagok száma maximum 3 lehet. A tagok lehetnek egymás partnerei, vagy kapcsolt vállalkozásai. Konzorciumi tagként nonprofit szervezetek és gazdasági társaságok, valamint költségvetési és költségvetési rend szerinti gazdálkodó szervek is jelentkezhetnek.

A „B” alprogramra kizárólag konzorciumként lehet jelentkezni az előbbi szabályoknak megfelelően.

A pályázat 3 kiemelt területre koncentrál

A pályázatra elsősorban olyan jelentkezőket várnak, akik az egészséges élet megőrzését szolgáló, valamint gyógyító projekteket kívánnak megvalósítani. Emellett fontos szerepet szánnak a gazdaság zöldátmenetét támogató terveknek és a digitalizáció fejlesztésének.