A parlament a héten fogadta el Magyarország új innovációs stratégiáját, a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll. E program megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2023. évi Programstratégiája, melynek részeként idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására.

20230306 BudapestCsák János kulturális és innovációs miniszter
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 

Magyarország jövőképességének kulcsa a gazdaság digitalizálása, az egészséges élet erősítése, valamint a zöldátállás. E cél támogatására 35 milliárd forint áll rendelkezésre a ma megjelent programstratégiában.

Mint írják, az innovációk eredményességét segíti továbbá, hogy a pályázatokban elvárásként jelenik meg az árbevétel termelés, valamint a kifejlesztett innovációk szabadalma. A projektek megvalósítási időszakát az új pályázati kiírás feszesebbé teszi, és meghatározó szerephez jut a projektek folyamatos szakmai támogatása, amit az újonnan felálló Nemzeti Innovációs Ügynökség lát majd el.

A tájékoztatás szerint a programstratégia kiemelt figyelmet fordít egyrészt a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok, az úgynevezett spin-offok támogatására, másrészt az iparjogvédelmi aktivitás erősítésére és a nemzetközi pályázatokon való eredményes részvételre.

A Magyar Kutatási Hálózat nemzetköziesítését szolgálja az 5 milliárd forintból megvalósuló Élvonal Plusz pályázat, amelynek célja a kiváló magyar és külföldi kutatók Magyarországra vonzása 

– hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy tovább folytatódnak a kutatói életpályát segítő programok: a kutatásokat kiválósági alapon támogató OTKA 13,5 milliárd forintos keretösszeggel, valamint a kutatói utánpótlást célzó Új Nemzeti Kiválósági Program 3,5 milliárd forintos és a Kooperatív Doktori Program közel 5,1 milliárd forintos keretösszeggel.

Mi kell a sikeres és fenntartható felzárkózáshoz?

A magyar gazdaság a 2010-es évtizedben gazdaságtörténeti léptékű eredményeket ért el: makrogazdasági egyensúlyát megőrizve mutatott folyamatos felzárkózást. Az intenzív növekedési pályának alapvető eleme az innováción és a folyamatos megújuláson alapuló vállalati szektor, amely a piacképes tudás, ismeret bővítése révén biztosítja a hazai értékteremtő képesség növekedését is – hangzott el szerdán a Magyar Nemzeti Bank Növekedési jelentés 2023 kiadványának bemutatóján.

A programstratégia 2023. évi pályázati konstrukciói a Neumann János Program három kulcsszava köré szerveződnek. 

Első az asszociáció, ami az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolását jelenti. Második a hatás, azaz a kutatás és innováció gazdasági, társadalmi és intellektuális eredményt váltson ki. Harmadik a mérés, ami a támogatásokban megfelelő eredménymutatók folyamatos és megbízható mérését  jelenti 

– olvasható a közleményben.

Mint írják, ilyen eredménymutatók lehetnek többek között a minőségi publikációk, jövedelemtermelő szabadalmak, termék vagy árbevétel. A stratégiában foglalt célok megvalósulása elősegíti a magas hozzáadott értékű hazai munkahelyek létrejöttét, a magyar családok életszínvonalának növekedését.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2023. évi Programstratégiája és a Neumann János Program részletei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján, a www.nkfih.gov.hu weboldalon érhetők el – áll az összegzésben.