Átalakul jövőre a lakástámogatási rendszer. Ennek része, hogy az év végén kifut a nagyvárosi lakóingatlanokra igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény. Emiatt az év végéig erősebb kereslet lehet a csokos feltételeknek megfelelő lakásokra, házakra – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Már augusztusban is érezhető volt, hogy Budapesten kis mértékben élénkült a lakáspiaci kereslet. Ez annak is köszönhető, hogy visszatérhetnek a lakáspiacra azok a csokos vevők, akik nem szeretnének lemaradni az év végéig elérhető állami támogatásokról. Idén ősszel a csokos vásárlók egyre nagyobb részét tehetik ki a vevői körnek

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A money.hu vezetője, Korponai Levente pedig arról beszélt, hogy a magas kamatok miatt idén felértékelődtek a támogatott konstrukciók, így a csokos lakáshitelek is. Ez érthető, hiszen a 3 százalékos kamattal szemben a legkedvezőbb lakáshitelek kamata 8-9 százalék. 

Ráadásul a csokos érdeklődések 94 százalékánál jelezték, hogy szükségük van kölcsönre az ingatlanvásárláshoz. A költözést tervező, csokra jogosultaknak még úgy is érdemes kihasználniuk a lehetőséget, ha piaci hitellel kell kiegészíteniük a vételárat. A csokos nagyon kedvező konstrukció, a piaci alapú kölcsönt pedig később, a kamatok csökkenése után le lehet cserélni egy olcsóbb lakáshitelre

– tette hozzá Korponai Levente.

Az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai szerint a csokos érdeklődések 26 százaléka irányult kétszobás lakóingatlanokra, a 20 százaléka pedig háromszobásokra. A múlt év egészében előbbieknél 27 százalékos, utóbbiaknál pedig 18 százalékos volt ez az arány. 

Az idén a csokos érdeklődések 50 százalékánál lakás volt a célpont, szemben az egy évvel korábbi 35 százalékkal.

A házakra irányuló csokos érdeklődések aránya közben 58 százalékról 47 százalékra csökkent míg a telekvásárlásra csokot igénylők aránya pedig 6 százalékról 3 százalékra. – Ebben szerepet játszhat, hogy a családi házak méretükből adódóan magasabb áron szerepelnek a piacon. A telek iránti érdeklődések csökkenése pedig az építkezési költségek emelkedésével magyarázható – tette hozzá Balogh László.

A csokos érdeklődések legnagyobb része, 44 százaléka a budapesti ingatlanokat érintette az idén.

A második helyen állnak a Pest vármegyei lakóingatlanok 17 százalékkal, majd Hajdú-Bihar vármegye következik 11 százalékkal, utána pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegye 3-3 százalékkal.