A következő hónapokban felélénkülhet a lakáshitelek piaca az elmúlt időszak szánalmas teljesítménye után Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi elemzője szerint. A szakértő szerint erre több dolog is utal, hiszen egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte kamatcsökkentési ciklusát, másrészt ennek köszönhetően a bankközi piacon is beindult a referenciakamatok csökkenése.

A legnépszerűbb kamatperiódus, a 10 éves futamidőre fixált hitelek referenciamutatója, a 10 éves BIRS értéke a 2022. december végi 9,6 százalékról több mint 300 bázispontot csökkent, és július közepén már a 6,56 százalékot is elérte (időközben azonban kissé emelkedett, jelenleg 7,15 százalék). A bankok a jegybanki kamatcsökkentésekre reagálva a piaci lakáshitelek kamatait is elkezdték óvatosan csökkenteni. 

Manager,Meeting,Clients,In,His,Office.,Happy,Young,Married,Couple
Manager meeting clients in his office. Happy young married couple sitting at table listening to realtor, real estate agent, loan broker or mortgage advisor telling about options they can choose from
Fotó: Shutterstock

Az MNB júniusi kimutatása szerint egy 10 évre fixált lakáshitelt átlagosan 8,1, a futamidő végéig fix törlesztéssel bíró kölcsönt 8,75 százalékos kamat mellett lehetett kapni júniusban. A kamatok csökkenése április óta tart.

Gergely szerint azonban a legfontosabb változás az, hogy a pénzpiaci kamatláb csökkenésének köszönhetően a bankok ismét kamatfelárat realizálhatnak a lakáshitelkamatokban, szemben a 10 évre fixált hiteleket 2021 decembere óta jellemző negatív kamatfelárral. A fordulópont idén márciusban következett be. Az MNB júniusi statisztikái szerint a 10 éve fixált hitelek esetében az aktuális pénzpiaci kamat és az átlagos hitelkamat közötti kamatkülönbözet 2021 júliusát követően újra 1 százalékpont fölé emelkedett. 

Utoljára ilyen kamatfelárral 2021 júniusában tudtak dolgozni a pénzintézetek.

A Biztos Döntés szakértője szerint ez azért fontos, mert teret nyit a bankok között a versenynek, noha a kereslet még mindig gyenge ezen termékek iránt. Gergely szerint a megnövekedett kamatfelár a korábbiaknál sokkal nagyobb lehetőséget biztosít a pénzintézeteknek arra, hogy a következő hónapokban érdemi lakáshitel-akciókkal, egyedi kamatkedvezményekkel kínáljanak még versenyképesebb kamatokat a lakáshitel iránt érdeklődő ügyfelek számára, ami főként azokat a fiatal családokat célozhatja, akik szeretnék kihasználni a családtámogatási rendszer 2024-től megszűnő kedvezményeit.