Magyar gazdaság

Óriási gyár települ Magyarországra – de ezúttal nem akkumulátorokról van szó

Egy nagy nemzetközi multi épít hatalmas üzemet hazánkban. A szerződéseket már alá is írták, sőt, már most lehet tudni, hogy bővíteni is fognak majd.

Világmulti épít gyárat Makón – erről Lázár János beszélt a helyi Rádió7-nek adott szerdai interjújában. A beruházó nevét az építési és közlekedési miniszter nem árulta el, de azt mondta, hogy a fejlesztésre vonatkozó szerződéseket már aláírták.

20230421 DebrecenLetették az alapkövét a dél-koreai EcoPro mintegy 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben, az elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódokat gyártó vállalat üzemében 630 új munkahely jön létre. Fotó: Kiss Annamarie KAHajdú-Bihari Napló 20230421 Debrecen

Letették az alapkövét a dél-koreai EcoPro mintegy 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben, az elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódokat gyártó vállalat üzemében 630 új munkahely jön létre. 
Fotó: Kiss Annamarie KA
Hajdú-Bihari Napló
Világmulti épít gyárat Makón. Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló, illusztráció

A tárcavezető azért további részleteket is közölt a projektről. Például, hogy Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak sikerült tető alá hozni a megállapodást, ezért

egy nagy nemzetközi élelmiszeripari csomagoló vállalat épít gyárat Makón.

Az üzem méreteit jól mutatja, hogy ehhez Lázár minisztériumának hatmilliárd forint értékben kell víz-, illetve szennyvízhálózatot kialakítania. Ennek a közbeszerzése kiírás előtt áll. A gyár környezetvédelmi engedélyei folyamatban vannak, a külföldi beruházó pedig már arra is vállalást tett, hogy bővíteni fog Makón. Lázár János reményei szerint a létesítmény rövid időn belül megépül.

Makóból mintaváros lehet

A miniszter azt is kifejtette, hogy Makóból regionális térségi centrum és mintaváros lehet. Nem a semmiből, hiszen a település az 1920-as évekig megyeszékhely volt. Ennek a funkciónak a visszahozásában hatalmas szerepet játszhat a Hagymatikum fürdő, amelynek az építése december 15-én fejeződik be. Ezzel nem ér a végére a tízmilliárd forintból megvalósuló bővítés, mivel az átadás-átvétel még csak akkor veszi kezdetét. A tervek szerint azonban 2024 elején megnyithat az új fürdő, ami a néhai Makovecz Imre, az egyik legjelentősebb kortárs építész terve alapján készül.

Lázár úgy fogalmazott, a komplexumot a fiatalok is szeretni fogják, már csak azért is, mert gigantikus, a térség legnagyobb csúszdája is itt lesz. Hangsúlyozta, hogy a fürdő egy üzleti vállalkozás, ezért ki kell termelnie a költségeket, szállodai és éttermi szolgáltatás is települ rá: 

Nagy dobás lesz, évi 100-150 ezer turistát vonzhat.

Szerinte ezeknek a létesítményeknek igenis van létjogosultsága, mert az embereknek lesz újra pénze, rövid időn belül pedig jöhet az újabb gazdasági fellendülés. A miniszter egyben a térség országgyűlési képviselője is. 

Hozzáfűzte, hogy Makón a turizmust tovább kell erősíteni és az önmagában eredmény, ha a helyiek nem a Dunántúlon költik el a pénzüket, hanem helyben. „Makónak rövid időn belül utol kell tudnia érni Gyulát. 

Makóban óriási potenciál van, ahogy a fürdő elkészül, a belvárosban komoly változások lesznek, például a kereskedelemben, a szolgáltatásokban és az ingatlanpiacon. Szeretni fogják a fiatalok is, egész évben jó szórakozás lesz a település nekik. Nagyon sokan fognak Szegedről és Vásárhelyről átjárni a fürdőbe

– jósolta Lázár János.

Lázár János nyíltan kimondta, hogy Debrecen lesz Magyarország második fővárosa

Több, sokat sejtető kormányzati nyilatkozat után az építési és közlekedési miniszter egyértelműen fogalmazott Budapestről és Debrecen jövőbeni szerepéről. Nagyon úgy tűnik, hogy az utóbbit tényleg az ország második fővárosának szánják.

 

Makó Lázár János világmulti gyár beruházás
Kapcsolódó cikkek