Extra

Munkácsy Mihályt ünneplik egész évben a békéscsabaiak

A 180 éve született festő ezer szállal kötődik Békéscsabához, a Munkácsy Negyedben pedig egész évben programok várják az oda látogatókat.

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójára monumentális programsorozattal készül Békéscsaba, ugyanis a festő a város leghíresebb lakója. Munkácsy Békéscsabát szülővárosának és otthonának gondolta, valamint itt készítette első olajfestményét és innen indul el világhódító művészi karrierje felé. A Munkácsy Mihály Múzeumban az Egy géniusz diadala című állandó kiállítás 19 eredeti Munkácsy-festményt és a festő számos különleges, saját használati tárgyait mutatja be. Munkácsy Mihály Fasor című festménye négy évvel ezelőtt mintegy 90 millió forinttért kelt el

Munkácsy
Munkácsy Mihályt ünneplik egész évben a békéscsabaiak / Fotó: Lehoczky Péter

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta-kúria, a mai Munkácsy Emlékház, ahol az életéhez és munkásságához kapcsolódó személyes relikviák döntő többsége megtekinthető. A Munkácsy Negyed 2022 óta számos kulturális és művészeti rendezvénynek ad otthont. Minden nap más és más események várják a látogatókat: egyedi színházi előadások, koncertek vagy képzőművészeti kiállítások – írja a Tények. 

Az ünnepi év programkavalkádja már február 20-án, Munkácsy születésnapján kezdetét vette.

Május végén a Három Város Kerékpáros Fesztivál és az Open Road motoros Fesztivál várja a főtéren a közönségét, míg június végétől a Városházi Estek színházi fesztiválra látogathatnak el a színházbarátok esténként a Városháza díszudvarán felépített szabadtéri színházba.

 

Munkácsy 180 Békéscsaba munkácsy mihály Munkácsy Mihály Emlékház évforduló
Kapcsolódó cikkek