A hét elején elfogadott dokumentum szerint Törökország csatlakozási folyamata a 27 tagú tömbhöz a jelenlegi körülmények között nem folytatódhat. Erre válaszként, a két földrészen fekvő ország vezetője felszólította Brüsszelt, hogy ez esetben gondolja és alakítsa át, mindenki számára reális keretek között, Ankarával fennálló kapcsolatait – írja a Reuters.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 06: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the launch of Medium Term Programme at the Presidential Complex in Ankara, Turkiye on September 06, 2023. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Erdogan szerint az Európai Parlament Törökországról szóló jelentése megalapozatlan állításokat és előítéleteket tartalmaz.
 Fotó: AYTAC UNAL / AFP

Mint ismert, Törökország 24 éve hivatalos tagjelöltje az EU-nak, de 

a csatlakozási tárgyalások az elmúlt években elakadtak az emberi jogok megsértésével és a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

„Úgy érzékeljük, hogy az EU megpróbál elszakadni Törökországtól” – mondta Erdogan újságíróknak amerikai útja előtt. Majd a török elnök kijelentette: 

Ezt szem előtt tartva értékeljük a helyzetet, és ha szükséges, elengedjük az európai uniós tagságot.

Emlékezetes: a török ​​külügyminisztérium a hét elején közölte: az Európai Parlament jelentése megalapozatlan állításokat és előítéleteket tartalmaz, valamint „sekélyesen és felszínesen” közelítette meg az ország EU-hoz fűződő kapcsolatainak érékelését.