Csütörtökön érkeznek haza a barlangi mentők Törökországból a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépével – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Dr Zsofia ZADOR doctor of the Hungarian Cave Rescue Services  during the cave rescue operation in Cave Morja in Turkey. Dr Zsofia ZADOR doctor of the Hungarian Cave Rescue Services  during the cave rescue operation in Cave Morja in Turkey.
Fotó: Kovács Márton / Magyar Barlangi Mentőszolgálat, Facebook

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a bejegyzéshez készített videóban úgy fogalmazott: hatalmas magyar sikernek vagyunk tanúi.

Felidézte: a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy „az ezer méter mély barlangból kimentse azt az amerikai állampolgárt, aki súlyos, életveszélyes állapotban volt”.

Hozzátette: a barlangi mentők a magyar légierő segítségével azonnal, még aznap ki tudtak jutni a helyszínre, és most vissza is hozzák őket. 

A miniszter kijelentette: az amerikai állampolgár Zádor Zsófia magyar orvosnak köszönheti az életét.

„Büszkék vagyunk a légierőre, és különösen büszkék vagyunk a Magyar Barlangi Mentőszolgálatra” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető még szeptember 7-én jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztérium segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében. A barlangi mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mintegy ezerméteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban volt, hogy csak összehangolt mentőakcióval lehetett stabil állapotban felszínre hozni, ehhez azonban létfontosságú volt a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása. 

A miniszter kiemelte: a tárca és a Magyar Honvédség minden lehetséges segítséget megad a mentőakcióhoz.

A török hatóságok kedden tudatták: egy héttel azt követően, hogy mintegy ezerméteres mélységben gyomorvérzés miatt rosszul lett, sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység Morca-barlangjából. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Mark Dickey-hez elsőként, szeptember 3-án a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le, 

a csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.