November végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról mondta a Portfolio konferenciáján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki csütörtökön utazik ki Brüsszelbe, hogy „áttekintsék a dolgok állását”. A tárcavezető szerint hosszas tárgyalás vár rá, különösen az elmúlt időszak politikai fejleményeit követően.

NAVRACSICS Tibor
Ajka, 2023. október 7.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az ajkai Kristály Múzeum újranyitása alkalmából tartott ünnepségen 2023. október 7-én.MTI/Bodnár BoglárkaAjka, 2023. október 7.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az ajkai Kristály Múzeum újranyitása alkalmából tartott ünnepségen 2023. október 7-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

 

Továbbra is a beruházások felét viszi Budapest és közvetlen környezete

Navracsics elmondta, hogy Magyarország minden régiója zárkózik fel az unió átlagához, mégis ennek a felzárkózásnak az üteme rendkívül eltérő.

Az élen továbbra is Budapest áll, amely a 2004-es csatlakozás idején még vásárlóerő-paritáson számolva az EU átlagának 129 százalékán állt, ezt 156 százalékra tudta növelni. Ehhez képest a Dél-Dunántúl 44 százalékról 51 százalékra, Észak-Alföld pedig 42 százalékról 49 százalékra zárkózott fel.

A miniszter szerint ez a széttartó dinamika továbbra is érvényesül. 2021-ben a KSH adatai szerint az összes beruházás 26 százaléka Budapestre, 15 százaléka Pest megyére esett. Tehát Budapest és közvetlen környezete az összes beruházásnak közel felét elvitte. 

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fővárosban az egy főre jutó a magyar átlagnak több mint a kétszerese, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest nem egy megsegítésre váró szegény gyerek, hanem a magyar gazdaság motorja, amely maga után húzhatja a felzárkózó régiókat

fogalmazott a miniszter, aki szerint Budapest vagy vállalja ennek felelősségét, vagy magára hagyhatja ezeket a régiókat, de akkor saját maga is rosszul jár.

Megelőztük Görögországot, Portugáliával döntetlenre állunk

Navracsics szerint éles verseny zajlik a közép-európai országok között, s Magyarország a 2004-es 64 százalékról 78 százalékra tudta felzárkóztatni magát. Ennek a versenynek része az is, hogy vannak olyan országok, amelyekkel gyakorlatilag együtt zárkózunk fel, és nagyon kicsi a különbség. Mint elmondta, 2015-ben már meghaladtuk az első, igaz, válság sújtotta, régi tagállam, Görögország fejlettségét, most pedig épp Portugáliával állunk döntetlenre. „Abban bízunk, hogy sikerül dinamizálni a magyar gazdasági növekedést, és Portugáliát is meg tudjuk előzni” – tette hozzá. 

„A tárgyalások végső fázisában vagyunk”

Navracsics Tibor az unióval fennálló vitákról elmondta, hogy a tárgyalások végső fázisában vannak. Májusban fogadták el azt a törvénycsomagot, amely a bizottság általános értékelése szerint megfelel az elvárásaiknak, ezzel kapcsolatban pontosító kérdéseket intézett a magyar kormányhoz. Ezeket megválaszolták és írásban elküldték.

Ezzel kapcsolatban a tisztázó tárgyalásokat most kezdjük meg csütörtökön

fűzte hozzá a miniszter, aki elmondta azt is, hogy helyreállítási alap esetében van egy szorító határidő, 2026 augusztus végéig olyan szintig kell eljutniuk, hogy nemcsak megvalósul az adott projekt, hanem működik is. Ez a magyar engedélyeztetési eljárásokat tekintetbe véve nagyon feszes határidő, ugyanakkor igyekeznek minél jobban előkészíteni az egyes projekteket, hogy amint megnyílik a lehetőség, azonnal el tudjanak indulni. Másrészről jelezte, hogy a helyreállítási alap finanszírozása az unión belül nem halad zökkenőmentesen, Magyarországon kívül hét olyan tagállam is van, ami egyáltalán nem tudott még lehívni pénzt.