Január után, októberben idén már másodjára esik péntekre a hónap 13. napja. Hogy ez a nap mennyire szerencsés vagy szerencsétlen, arról megoszlanak a vélemények, de egy korábbi felmérés szerint a magyar lakosság kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül ebben hisznek a legtöbben. Ilyenkor sokan félnek attól, hogy valami szerencsétlenség éri őket, vagy éppen saját figyelmetlenségükből kifolyólag idéznek elő balesetet. Az Allianz Hungária Zrt. elmúlt 15 évének kárstatisztikáját megvizsgálva kiderült, valóban több kár ér minket, mint egy átlagos pénteki napon, ezért a biztosító mindenkit fokozott elővigyázatosságra int, főként az utakon. 

20230905 Debrecen

Három személyautó ütközött össze a Mikepércsi úton, a homokkerti felüljárón, a híd végén, a lámpánál - számolt be róla a katasztrófavédelem. Mint írták, a baleset miatt teljes szélességében lezárták a főút Mikepércs felé vezető oldalát. Hatalmas dugó alakult ki.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló20230905 DebrecenHárom személyautó ütközött össze a Mikepércsi úton, a homokkerti felüljárón, a híd végén, a lámpánál - számolt be róla a katasztrófavédelem. Mint írták, a baleset miatt teljes szélességében lezárták a főút Mikepércs felé vezető oldalát. Hatalmas dugó alakult ki.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló
Pénteken sokkal több a baleset az utakon, mint egy átlagos napon.
Fotó: Czinege Melinda

Az Allianz szakértői az elmúlt 15 év nem életágazati lakossági kárstatisztikáit áttekintve megállapították, hogy a gépjárművek és a lakások esetében egyaránt átlagosan több kár történt a 13-ára eső, mint az átlagos péntekeken. 

A vizsgált időszakban (2008. 01. 01.–2023. 09. 09.) összesen 819 péntek volt, ebből 27 esett 13-ára. Ezeken a pénteki napok középértékéhez képest csaknem 10, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma.

A kötelező gépjármű- és a cascobiztosításokat tekintve összesen mintegy 25, a lakások esetében pedig 10 százalékkal érkezett több kárbejelentés a társasághoz a 13-i péntekeken egy normális naphoz képest.

Az elmúlt 15 év legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt összességében közel ötször annyi káresetet rögzítettek az Allianz Hungária Zrt. munkatársai, mint egy átlagos napon, a lakásokat nézve pedig nyolcszor annyit.

A járművek esetében a péntekeken egyébként is kifejezetten magas a károk száma – az összes nap átlagánál csaknem 20 százalékkal –, mivel ilyenkor vélhetően többen kelnek útra, és a munkahét végén fáradtabbak is az emberek.  

Az összes napot vizsgálva a pénteki kárbejelentések száma egyébként csak a második a rangsorban, a legtöbb kárt jellemzően hétfőnként jelentik be, az összes nap átlagához képest 25 százalékkal, a legnyugodtabb napnak számító vasárnap átlagánál pedig 70 százalékkal többet. Az Allianz szakértői szerint a hétfői kiugrásnak az is lehet az oka, hogy a hétvégén történt eseteket is hétfőn jelentik be az érintettek. 

Eljött a friggatriszkaidekafóbiások napja

A biztosító felhívja a figyelmet, hogy a pénteki nap és a 13-as szám önmagában is szerencsétlen szimbolikát hordoz, együtt pedig még nagyobb hatással vannak a babonásokra. A 13-as számot több vallásban és kultúrában is a tökéletlenség jelképének tartják, a tőle való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, míg a pénteki naptól inkább bibliai eredetű. A péntek 13-at övező jelenségnek már külön neve is van: friggatriszkaidekafóbia, amelyben a „Frigga” a norvég istennő nevéből származó péntekre (angolul Friday), a triszkaidekafóbia pedig a 13-as számtól való ijedelemre utal. Az angolszász társadalmakban például sokszor a mai napig nincs 13-assal számozva házszám, hotelszoba, emelet vagy éppen kórterem.