A mellékmérők jogszabályban meghatározott hitelessége nyolc év, és mivel a felhasználók tulajdona, a cseréjükről is nekik kell gondoskodniuk. Ez legegyszerűbben a Fővárosi Vízművek szerződött partnereinek közreműködésével végezhető el. Az év végi forgalmas időszak elkerülése érdekében a társaság kéri az érintett háztartásokat, hogy lehetőség szerint minél előbb biztosítsák a mérők cseréjét.

a20211027_vizora_meroora_fg_fmh (2)
Fotó: Fehér Gábor

Több mint 130 ezer, azaz rekordmennyiségű lakás-mellékvízmérő hitelessége jár le a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén 2024. december 31-ével.

Társasházakban a lakás-mellékvízmérő biztosítja, hogy a felhasználó a saját fogyasztása alapján kapja a vízdíjszámlát, és ne a társasház belső szabályzata szerint kelljen fizetnie. A szolgáltató pedig csak hiteles mérő után számlázhat. Fontos tudni, hogy a mellékmérő a felhasználó tulajdona, éppen ezért a cseréjéről is neki kell gondoskodnia.

A mérő lejáratának éve megtalálható a vízdíjszámlán, és a hitelesítés éve a vízmérő számlapjáról is leolvasható.

A Fővárosi Vízművek szerződött partnerei beszerzik az új mérőt, leszerelik a régit, felteszik helyére az újat, ellátják a szükséges biztonsági záróelemmel, és elvégzik a szükséges papírmunkát.

Összehasonlításképpen, tavaly körülbelül 78 ezer lakás-mellékvízmérő hitelessége járt le, és a tapasztalatok szerint a legtöbb csereigény minden évben november–december környékén jelentkezik.

A Fővárosi Vízművek ellátási területén, sőt az egész országban is azonosak a vízmérők leolvasására vonatkozó előírások, hiszen a 2011-es víziközmű-törvény minden érintett szolgáltatóra azonos szabályokat ír elő – derül ki a Világgazdaságnak küldött válaszból. Több budapesti társasházban utoljára két éve látták az egyébként évente várt vízóra-leolvasót, még 2023 nyarán. Általánosságban elmondható, hogy ahogyan az ország több más víziközmű-szolgáltatója, a Fővárosi Vízművek is munkaerőhiánnyal küzd.