Ugyan az Erasmus-ügy változatlanul megoldatlan az Európai Bizottsággal, a hazai finanszírozású Pannónia Ösztöndíjprogram felsőoktatási pályázatait elbírálták, így az egyetemek és főiskolák kiírhatják a maguk pályázatait: tízmilliárd forint áll rendelkezésre a programban.

Hankó Balázs szerint tart a harc Brüsszellel / Fotó: Bartos Gyula

Évente mintegy tízezer diák vesz részt nemzetközi programokban, de most az Európai Bizottsággal fennálló vita miatt ez nem lehetséges, ezért hozták létre a Pannónia Csereprogramot – közölte Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a TV2 Mokka című műsorában.

Kifejtette, hogy az – egyébként az idehaza az Erasmus-pályázatokat is kezelő – Tempus Közalapítvány elbírálta az egyetemek pályázatait a Pannónia Ösztöndíjprogramra, így az egyetemek kiírhatják pályázataikat a hallgatóiknak, oktatóiknak, kutatóiknak.

A világ 250 legjobb egyetemére szeretnék eljuttatni a magyar diákokat

Hankó Balázs hozzátette: tízmilliárd forint áll rendelkezésre körülbelül nyolcezer diák és oktató csereprogramjára, amelyből nemcsak európai, hanem észak-amerikai vagy ázsiai egyetemekre is el lehet jutni akár néhány hétre, akár egy szemeszterre.

A programból kétmilliárd forintot arra szánnak, hogy a világ 250 legjobb egyetemére segítsenek eljutni a magyar diákoknak, oktatóknak, kutatóknak.

Havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatják a résztvevőket, és a tanulmányokat teljes mértékben elismerik.

International,Students,Sitting,Together,On,Green,Campus,Lawn,-,Group
Tízmilliárd forint jut az Erasmus-pótló programra / Fotó: Shutterstock

A felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta még, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogram kapcsán az egyetemek most a bilaterális szerződések megkötésén dolgoznak, ezzel párhuzamosan kiírják pályázataikat a hallgatóiknak, oktatóiknak, kutatóiknak, hogy már ősztől külföldi egyetemen tanulhassanak, dolgozhassanak.

A Tempus közölte: az alapítványi fenntartású egyetemek mindegyike, 21 felsőoktatási intézmény küldött be pályázatot, 

és ebben a körben a kuratóriumi döntés alapján hétmilliárd forintnyi mobilitási forráshoz jutottak. A mostani döntés alapján kiosztott forrásból több mint 4000 hallgatói mobilitás valósítható meg. 

Tart a harc Brüsszellel

Hankó Balázs megismételte: „harcolnak Brüsszellel” és a hazai ellenzékkel, hogy ne ássák alá a magyar diákok sikereit, ám az Európai Bizottság „nem érdekelt a magyar fiatalok sikereiben”. Elmondta, hogy folytatják a tárgyalásokat Brüsszelben, hogy a magyar diákok ismét hozzáférjenek az Erasmus-programhoz, de „a Bizottság szándékosan húzza az időt”.