Inkább már szabályt erősítő kivételnek tűnik, hogy az óév végén és az új év elején két témához kapcsolódóan három tételben összesen 520 milliárd forintnyi pénz érkezett Brüsszelből, mert azóta ezeknek a kifizetéseknek a jogosságát is támadja az Európai Parlament (EP), a nemzetközi diákcsere és kutatási programok tekintetében pedig teljes a patthelyzet. Ugyanakkor ha nem is előre, de oldalra indulási lehetőséget nyújt, hogy amíg nem hoznak eredményt a megrekedt tárgyalások, addig amolyan időszakos Erasmus-pótlékként beindul a hazai finanszírozású Pannon Ösztöndíjprogram a modellváltó egyetemeknek, majd tavasztól a HU-rizont is az egyetemi kutatási együttműködések támogatására.

Young,Adult,Hipster,Woman,Freelancer,Student,Remote,Worker,With,Pink
Érdemes lehet megnézni a Pannon-program feltételeit, amíg nincs megegyezés Erasmus-ügyben.
Fotó: Shutterstock

Miközben éppen egymást üti az EP és az Európai Bizottság a Magyarország számára feloldott és ki is utalt források miatt, akad egyéb probléma is. Mert az egy dolog, hogy tavaly decemberben az EB elfogadhatónak minősítette a hazai igazságügyi reformot, valamint elfogadta a frissített helyreállítási tervet, ennek nyomán pedig befutottak az alábbi tételek:

  • december 28-án érkezett 779,5 millió euró (mintegy 300 milliárd forint) a REPowerEU-fejezet első előlegeként,
  • január 15-én érkezett még 140,1 millió euró (53,2 milliárd forint) a REPowerEU második előlegeként,
  • a kettő között, január 2-án pedig jött 445 millió euró (mintegy 170 milliárd forint) az EU kohéziós forrásai terhére.

Mindeközben ugyanis Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, hogy elakadtak a tárgyalások az Erasmus+ és a Horizont Európa kapcsán. 

Idén nyárig minden forrás biztosítva van

Az EU-s források felhasználásáért is felelős miniszter a lengyel hírügynökségnek is elismételte korábbi álláspontját: 

az EB-ben lenne hajlandóság az ügy megoldására, viszont az EP saját feladatkörén túlmutatóan gyakorlatilag zsarolja és sakkban tartja az intézményt.

Mindezek nyomán tehát nincs megállapodás, továbbra is a 2022. december 15-i határozat az érvényes, amely kizárja az említett nemzetközi együttműködésekből a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA-k) irányította, a köznyelvben modellváltónak nevezett egyetemeket.

 

Mint azt a hazai kormányzati szereplők többször elmondták: idén nyárig biztosítva van a finanszírozása mindkét programnak (sőt, a nem modellváltó egyetemeknek amúgy is), a fő gondok ősszel adódhatnak – habár némely oktatási intézmény már az elmúlt hónapokban is panaszkodott arra, hogy a bizonytalan helyzet okán már inkább meg sem hívják őket a Horizont többnemzetes konzorciumaiba.

Itt a Pannon-program, amíg nincs Erasmus-megegyezés

A gondok enyhítésére jön HU-rizont egyetemi kutatástámogató, illetve a Pannónia Ösztöndíjprogram, amelyet tavaly november 23-án, az Erasmus-féle tárgyalások első határidejének elérésekor jelentett be Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára.

Akkor egyébként három hónapos haladékot kért a kormányzat az EB-vel való megegyezésre, de mint a fentiek bizonyítják, azóta sem született megegyezés, úgyhogy érdemes átvenni, mit is kínál a Pannónia-program.

Tízmilliárd forintos az első keret

Az Erasmusszal egyezően a Pannon ügyeit is intéző Tempus Közalapítvány hivatalos megfogalmazása szerint a hazai finanszírozású program 

támogatja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési törekvéseit és a minőségi mobilitási tevékenységek megvalósítását.

A cél, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét, és kinyílhasson a világ az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára. A 2024-ben startoló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ebből nyolcezer hallgató és oktató mobilitását támogatják, kétszáz diák például a világ legjobb egyetemein tanulhat kiválósági ösztöndíjjal.

Az ösztöndíjakat öt kategóriába sorolták:

  • Hosszú távú hallgatói mobilitás: tanulmányi vagy szakmai gyakorlat (2–12 hónap), illetve kutatási célú (23 hónap, csak mester-, doktori és osztatlan képzésnél) mobilitás
  • Rövid távú hallgatói mobilitás: tanulmányi vagy kutatási célú (2–30 nap) mobilitás, illetve konferencia-részvétel vagy nyári egyetem
  • Kiválósági ösztöndíj: a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára elérhető meghatározott képzési területeken, a nemzetközi felsőoktatási rangsorok 250 legjobb egyetemén. A résztvevők a havi ösztöndíj-támogatás mellett lakhatási, utazási és tandíjtámogatásban is részesülnek (1–6 hónap, csak mester-, doktori és osztatlan képzésnél),
  • Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása,
  • Képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2–60) nap.

A hazai intézményeknek lehetőségük van külföldi oktatókat is fogadni rövid távú bejövő mobilitás formájában.

Az ösztöndíjak mértéke változó a mobilitás típusától és a célországtól függően – az utóbbiakat a Tempus három csoportba sorolta a költségeket nézve.

 

Mindenesetre a havi támogatások a következőképp alakulhatnak:

  • Hosszú távú hallgatói mobilitás: havi 350–400 ezer forint
  • Rövid távú hallgatói mobilitás: napi 5–35 ezer forint
  • Kiválósági ösztöndíj: havi 450–500 ezer forint

Az utóbbi kategória nyertesei kaphatnak további lakhatási-utazási támogatást, az oktatói-kutatói ösztöndíjasok összege pedig napi 16 500–17 500 forint között mozoghat.

A Pannon-programra a modellváltó egyetemek diákjai és munkatársai, oktatói pályázhatnak, méghozzá aktuális intézményüknél. A jelentkezési határidő 2024. január 29.

A HU-rizont program ezután március közepétől lesz elérhető: a magyarországi és nemzetközi egyetemek együttműködésében valósul meg. Hankó Balázs elmondása szerint a külföldi egyetem kutatási költségeit is finanszírozzák, miközben a magyar modellváltó egyetemek nem esnek semmilyen támogatástól, hiszen a magyar kormány – a tavalyi évhez hasonlóan – biztosítja azt az 5,4 milliárd forint keretösszegű önerőalapot, amelyből az egyetemek a megfelelő színvonalon tudják a kutatásaikat folytatni. Az államtitkár szerint 

a HU-rizont programban 8 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, 

ezáltal 2024-ben „sosem látott összeget”, összesen 24 milliárd forintot fordítunk arra, hogy a magyar kutatások nemzetközi együttműködéseit erősítsük.

„Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diszkriminatív döntései negatív hatással legyenek a magyar diákokra, oktatókra, kutatókra” – összegzett Hankó Balázs.