Magyar gazdaság

A kormány a falhoz állította az üzemanyag-kereskedőket – időt kaptak, hogy tovább csökkentsék az árakat

Annak érdekében, hogy a korábbi megállapodás érvényre jusson, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék a régiós átlag szintjére a benzin és gázolaj árát. Ha ez nem következik be, lépni fog – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető az elmúlt hetek üzeneteivel elérte, hogy a héten tovább csökkenjenek az árak.

A kormány a családok érdekében kérik az üzemanyag-kereskedőket, hogy érjék el a régiós árakat, ha erre nem kerül sor, lépni fog mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Karmelita kolostorban a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint ezzel most időt kaptak a kereskedők. Emlékeztetett, a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között volt egy megállapodás, amely tartalmazta azt a kitételt, hogy a régiós árakat érjék el a hazai üzemanyagárak.

Annak érdekében, hogy ez a megállapodás érvényre jusson, a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék a régiós átlag szintjére a benzin és gázolaj árát

mondta, hozzátéve, a KSH minden pénteken objektív módon közli a régiós árakat, ehhez szerinte máris alkalmazkodtak a szereplők, így a Mol csökkentette az árakat. A gázolaj ára most 638, a benziné pedig 647 forint. 

Ez a kedvező elmozdulás azonban nem elég Nagy Márton szerint, az új árak még mindig magasabbak, mint a régiós átlag. A gázolaj esetében mindig 10, a benzin esetében 27 forint az eltérés.

Két hét múlva a kormány újra előveszi a kérdést, ha a kereskedők nem térnek vissza a régiós átlaghoz, akkor keményebb fellépést ígér.

B63X2655 másolat20221207 Tatabánya
Vége az üzemanyag árstopnak. 
Benzinkút  Tankolás 

Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ20221207 TatabányaVége az üzemanyag árstopnak. Benzinkút  Tankolás Fotó: Flajsz Péter FP   24 Óra  HUSZ
Fotó: Flajsz Péter

 

Elege lett a kormánynak az áremelésekből, a KSH adta meg a kegyelemdöfést

Mint korábban beszámoltunk róla, Nagy Márton az elmúlt időszakban többször szóvá tette, hogy elcsúsztak régiós átlagárakhoz képest a hazai árak, ezért arra szólította fel az olajszektor képviselőit, hogy tartsák be a korábbi megállapodásukat. Tavaly szeptemberben a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőivel egyezett meg a miniszter arról, hogy a régiós középmezőnyhöz igazítják az áraikat. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a megállapodást sikerül betartatni, az elmúlt hetek áremelkedése a kormány gyanúját is felkeltette. 

A Központi Statisztikai Hivatal múlt pénteken közölt régiós összehasonlítása is megerősítette, hogy valóban van elcsúszás az árakban, habár nem is olyan mértékben, mint arra előzetesen számítani lehetett. A korábbi becslés 7- 9 százalékról szólt, ehhez képest a benzin ára a KSH szerint 3, míg a gázolajé 5 százalékkal magasabb, mint a régiós átlag. 

Ezt követően Nagy Márton kedden egy sajtóeseményen már arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen javasolni fogja, hogy nyúljon bele az üzemanyagárakba a kabinet. Rögtön jelezte, hogy ez nem feltétlenül a 2022 decemberében megszüntetett, akkor ellátási zavarokat okozó benzinársapka újbóli alkalmazását takarja, ugyanis több lehetősége is van a kormánynak arra, hogy csökkentse az üzemanyagárakat. A miniszter szavaiból arra lehetett következtetni, hogy ő sokkal inkább a kereskedők árrését vagy profitját vágná meg, amit azzal indokolt, hogy a benzin esetében egy literen 80, míg a gázolaj esetében 45 forint haszna származik a kereskedőknek. Ezért mondta azt a hét elején bejelentett árcsökkenésre is, hogy érzik, már a kereskedők, hogy túl nagy árréssel dolgoznak.

Ugyanakkor időközben mi is úgy értesültünk, hogy a kormány mégiscsak a benzinárstopot hozná vissza, ha nem is abban a formában, mint ahogy korábban megismertük. Lantos Csaba enerigaügyi miniszter szerda délelőtt a 24.hu podcastjében már arról beszélt, hogy dinamikus árplafonban gondolkodik a kormány, azaz úgy igazítanák a régiós árakhoz az üzemanyagárakat, hogy valamiféle rugalmasságot vinnének a rendszerbe, szemben a 480 forintos hatósági árral.

Egy évig élt a benzinárstop

Az üzemanyagárstopot 2022 decemberében Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgató jelenlétében vezette ki a kormány, miután komoly ellátási nehézségek adódtak abból, hogy a Duna Finomító részleges leállásának hírére beindultak a pánikvásárlások. Bár a kezdetektől a szakmai szervezetek az intézkedést kritizálták, a 480 forintos hatósági árat a magyar fogyasztóknak akkor kellett megfizetniük, amikor jócskán a mainál magasabb árak voltak szerte Európában.

2022 májusában volt a csúcson az európai piacon mérvadó Brent olaj jegyzése, akkor 120 dollár volt egy hordó ára, ebből azonban semmit nem éreztek a hazai fogyasztók. 

Érdemes visszaemlékezni, a benzinárstop 1.0 bevezetésekor, 2021. november 15-én a benzinkutakon a 95-ös benzinért 506 forintot, a gázolajért 512 forintot kellett fizetni. Ugyanez ma 650 forint, illetve 639 forint.

 

Nagy Márton gázolaj benzin benzinárstop kormányülés
Kapcsolódó cikkek