A Bizalmi Kör, az ország első számú vezetői klubja felmérést készített a hazai cégvezetők mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos felkészültségéről, félelmeiről, az általuk látott lehetőségekről, kitörési pontokról. Kiemelkedő stratégiai partnereket vontak be a kutatásba: a legnagyobb magyar tulajdonú adótanácsadót, az RSM Hungary Zrt.-t és Magyarország független agytrösztjét, az Egyensúly Intézetet.

A cégvezetők jó része már most úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia fő stratégiai terület a vállalkozásban / Fotó: Bizalmi Kör

 

A többség lehetőséget lát a mesterséges intelligenciában

A nagy AI & Leadership kutatás egy 38 kérdéses kérdőívből és két fókuszcsoportból tevődött össze, melyekben kizárólag hazai cégvezetők vettek részt. A kérdéssort április végéig közel háromszázan töltötték ki. A kutatás részeredményeiből már most látszik, hogy a vezetők több mint fele lehetőséget lát benne és nem veszélyt, sőt a válaszadók 21 százaléka úgy véli, hogy a cégében az MI fő stratégiai terület – tudatta a Világgazdasággal a Bizalmi Kör.

Az előzetes eredmények alapján az látható, hogy több mint ötödük szerint ez az egyik fő stratégiai terület, 44 százalék szerint pedig szintén fontos, de nem stratégiai.

A válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy elmarad az elvárásaiktól a mesterséges intelligencia alkalmazása. A Bizalmi Kör üzleti klub tulajdonosa szerint mindez arra utal, hogy a cégvezetők egyelőre próbálják megérteni a technológia előnyeit, de még nincsenek számukra kielégítő válaszok. 

„A kutatás arra a meglepő tényre is fényt derített, hogy a cégek több mint fele nem nyújt semmiféle támogatást ahhoz, hogy a munkatársaik hatékonyan tudják feltérképezni ezt az új világot” – jelezte Gangel Péter. 

Még nem látják át a gyakorlati alkalmazást

„Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt időszakban az MI, a mesterséges intelligencia lett a vezetői lét központi témája. Nagyjából mindenki érti, hogy itt van körülöttünk, viszont a többség még nem tudja, hogy ezt a gyakorlatban miként fogja alkalmazni. Tudjuk, hogy jön, de nem tudjuk még megfogni” – mondta Gangel Péter, a Bizalmi Kör vezetői klub alapítója.

A szakértő szerint ha 

  • megismerjük az MI cégvezetésre gyakorolt hatásait, 
  • a döntéshozók hozzáállását és 
  • véleményét, és látjuk, 
  • miként alakítja át ez a forradalmi technológia a jövő vezetőinek szerepét, 

jobb válaszokat tudunk adni a kapcsolódó kérdésekre, igazodási pontokat nyerünk, és eredményesen tudunk navigálni. 

A Trust Summiton garantált a hűha-élmény

A kutatás részletes eredményeit a május 16-i Trust Summiton ismertetik majd, ahol a résztvevők arra is választ kaphatnak, hogy a jövőben miként lehet az életük és a vállalkozásuk része a mesterséges intelligencia. Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója a közelgő Trust Summittal kapcsolatosan úgy vélekedett, már a kutatás részeredményeiből is arra lehet következtetni, hogy a részletesebb elemzés után a résztvevők egy hűha-élménnyel távoznak majd.