Világgazdaság

Új üzemcsarnokkal bővített a DGA Kft.

Mintegy 600 millió forintos beruházással bővítette hazai kapacitását a devecseri DGA Gépgyártó és Automatizálási Kft. Pődör Csaba, a cég ügyvezető igazgatója az új üzemcsarnok átadásakor a Világgazdaságnak elmondta: a tulajdonosok által 2007-ben megszavazott fejlesztési sorozat révén 40 százalékkal nőtt a társaság kibocsátása. A mintegy kétszáz főt foglalkoztató DGA-nál 2700 négyzetméternyi csarnokterületet építettek át, és csúcstechnológiájú gépeket vásároltak. 2007 óta fokozatosan vezetik be a LEAN termelési rendszert, mind a széria- mind az egyedi gyártásban.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a fejlesztésekre azért volt szükség, mert a cég 2003 óta megnyolcszorozta az árbevételét, és a beruházások elindításakor biztosak voltak abban, hogy a növekvő igényeket csak bővítéssel tudják kielégíteni. A fejlesztéshez 186 millió forint uniós támogatást kaptak, a fennmaradó összeget részben saját, részben beruházási hitelből finanszírozták.

A válság miatt ugyanakkor a korábbi négy-öt év helyett hat-hét éves megtérüléssel számolnak. A gépipart is nagymértékben sújtó kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt ugyanis a cég rendelésállománya is csökkent. A DGA a saját tervezésű – elsősorban könnyűipari – gépek mellett hidraulikatartályokat, hegesztőrobot- és darualkatrészeket gyárt, 85 százalékban exportra. A társaság fő felvevőpiaca Németország és Ausztria. Az árbevétel az idén 40 százalékkal eshet, ez azonban – Pődör Csaba szerint – nem veszélyezteti az eredményességet. TL

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek