Világgazdaság

MET-megállapodás: az amerikai Commonwealth húsz éven keresztül fogja pumpálni Európába az LNG-t

Az amerikai Commonwealth 20 éves megállapodást kötött a svájci székhelyű MET csoporttal LNG-vásárlásra. Az üzlet évi egymillió tonna cseppfolyósított földgázról szól. A Commonwealth még építi a cseppfolyósító üzemét, a tervek szerint a szállítások 2027-ben indulhatnak el.

A Commonwealth LNG megállapodott a svájci központú MET csoport integrált energiavállalattal, amely évi legfeljebb egymillió tonna cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárol 20 éven át a Commonwealth LNG még fejlesztés alatt álló termináljától a Louisiana állambeli Cameronban.

Fotó: AFP

A Commonwealth LNG alapítója és ügyvezető elnöke, Paul Varello elmondta:

A megállapodás bizonyítja, hogy az amerikai LNG fontos szerepet játszik az európai energiaátmenetben, elérhető árú és megbízható földgázforrása a kontinensnek. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a MET csoporttal, hosszú távú LNG-szállítással hozzájárulva a földgázügyfeleik ellátásbiztonságához.

A MET csoport elnök-vezérigazgatója, Lakatos Benjamin hozzátette, hogy az Európába irányuló LNG-szállítmányok nagyban hozzájárulnak az ellátási útvonalak diverzifikációjához és az európai energiabiztonsághoz. 

Az LNG a MET csoport jövőbeni stratégiájának is fontos része

– emelte ki.

A MET csoport mind aktívabb szerepet játszik az LNG-piacon. Csak 2022-ben több mint 30 terawattóra LNG-szállítmányt importált többek között Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba. Az idén hosszú távú LNG-kapacitást kötött le Németországban, és a spot szállításait kiterjesztette Finnországra is.

Oeconomus: még nincs vége az európai gázkrízisnek

Az enyhe tél és a gyors LNG-beszerzések megmentették Európát az energiaválságtól, de még korai pezsgőt bontani. Az energiakrízis megoldása egy maraton, amelynek csak az első kilométereit vette sikerrel Európa. Az Oeconomus Gazdaságkutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a drága LNG egy hidegebb téllel karöltve jókora károkat okozhat az európai gazdaságnak.

A nem kötelező érvényű megállapodásban előírt feltételek a létesítmény kereskedelmi üzemének kezdetekor lépnek életbe 2027-ben. A végső feltételeket a felek közötti kötelező érvényű adásvételi szerződésben rögzítik.

A Commonwealth célja, hogy 2024 első negyedévében megszülessen a projektről a végső beruházási döntés, és így az első szállítmányok 2027-ben elindulhassanak.

A gyorsított építési ütemtervnek köszönhetően a cseppfolyósító üzemet három év alatt fel lehet építeni, moduláris megközelítést alkalmazva, a főbb alkotóelemeket más helyszíneken gyártva.

A Commonwealth LNG-projekt megkapta a szükséges engedélyeket, és hat földgáz-cseppfolyósító szerelvényt, valamint kapcsolódó létesítményeket tartalmaz majd. 

Ezek évente körülbelül 9,3 millió tonna LNG előállítására lesznek képesek.

 

lng Commonwealth LNG MET Csoport energiaellátás földgáz