Lecsapott az Európa Bizottság szigora a Sheinre, a kiskereskedő szeptemberig kapott haladékot arra, hogy megfeleljen az digitális szolgáltatásokról szóló (DSA) rendeletének.

Consumer advice center warns Chinese online platform Shein
Az Európai Unió szigorúan vizsgálja a szingapúri Shein és a kínai wepshop Temu online kereskedőket is.
Az Európai Unió vizsgálja a szingapúri Sheint és a Temu kínai webshopot is / Fotó: AFP

Mivel az ázsiai online kereskedőnek immár több mint 45 millió havi felhasználója van az unión belül, 

a nagysága miatt a Shein beleesik a nagyon nagy internetes platform kategóriájába. Ez azt jelenti, hogy a szingapúri székhelyű e-kereskedőnek szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie, mint a kisebb versenytársainak.

A vállalatnak így új intézkedéseket kell bevezetnie a felhasználók védelme érdekében, és az illegális tevékenységek, például a hamisítványok kiszűrésére.

Leonard Lin, a Shein közügyekért felelős globális vezetője közleményben biztosított arról, hogy egyetértenek a bizottság fogyasztóvédelmi törekvésével és elkötelezettek arra, hogy ebből kivegyék a részüket. „Továbbra is konstruktívan együttműködünk az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy biztonságos és megfelelő környezetet biztosítsunk online közösségünk számára.”

Az Európai Unió vizsgálja a szingapúri Sheint és a Temu kínai webshopot is

A jogszabály alapján a nagyon nagy internetes platform kategóriájába 23 kereskedési felületet sorolnak, amelyekre az új feltételek idén február 17-től vonatkoznak. Közéjük tartozik az Amazon amerikai kereskedő, a Booking.com szállásközvetítő oldal, az X és a Facebook közösségi médiumok.

A bizottság vizsgája a Temut is, mivel a kínai webshop felhasználóinak száma nagy ütemben növekszik – írja az Euronews. A magyar Gazdasági Versenyhivatal is eljárást indított az oldal üzemeltetőjével szemben.

A jogszabály hatályba lépése óta az Európai Bizottság már több végrehajtási és megfelelőségi ellenőrzésbe kezdett, közülük kettőt a TikTokkal szemben. Ezekben a kiskorú felhasználók védelmének biztosítását vizsgálják.

Így ver át minket a Temu

A felhasználók gyengeségeit igyekszenek kihasználni a Temu és társai.