BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Hague,,Netherlands,-may,6,,2018:,Letters,Booking.com,On,The

A spanyoloknál is kihúzta a gyufát a Booking, félmilliárd euró bánja

Nő a szigor a technológiai vállalatokkal szemben az EU-ban. A gyanú szerint a Booking infrastrukturális fölényét kihasználva megpróbálta kiszorítani vetélytársait a spanyol piacról.

A Booking Holdings, a világ egyik legnagyobb utazásszervező platformjának az üzemeltetője történelmi bírságot kaphat a spanyol versenyhivataltól, amely európai társaihoz hasonlóan támadást indított a hatalmukkal visszaélő amerikai techóriások ellen – írta a Financial Times.

The,Hague,,Netherlands,-may,6,,2018:,Letters,Booking.com,On,The
A Booking ismét botrányba keveredett az Európai Unióban.   
Fotó: Shutterstock 

A Spanyol Nemzeti Piac- és Versenyfelügyelete (CNMC) azzal gyanúsítja a céget, hogy online infrastruktúráját kihasználva akadályozni próbálta, hogy hazai szállodai csoportok olyan ajánlatokat is kínáljanak vendégeiknek, amelyek olcsóbbak, mint amit a Booking.com oldalán lehetett találni.          

A CNMC emiatt 486 millió eurós – közel 200 milliárd forintnyi – ideiglenes büntetést szabott ki a vállalat ellen.

Az amszterdami székhelyű, amerikai vállalat közleményében keményen kritizálta a versenyhivatal döntését, amely szerintük nem veszi figyelembe a fogyasztók és az online felhasználók érdekeit. A szervezet a következő hónapokban véglegesíti döntését, a Booking pedig bejelentette, hogy fellebbezni fognak a nem jogerős döntés ellen.     

A Booking árfolyama 1 év
 

Célkeresztbe kerültek az amerikai techóriások

Az európai szabályozó hatóságok az elmúlt hónapokban heves támadást indítottak az online szolgáltatók és technológiai vállalatok ellen, hogy visszaszorítsák növekvő befolyásukat és megvédjék az unió piacát az illegális praktikák és a monopóliumok ellen.  

Tavaly ősszel a Bookingnak már meggyűlt a baja az EU-val, amikor az megakadályozta, hogy az amerikai vállalat megvásárolja repülőjáratokat szervező svéd ETraveli-t, amely olyan platformokat üzemeltet, mint a Gotogate és a Mytrip. Ez a döntés annak ellenére született meg, hogy az Egyesült Királyság korábban már jóváhagyta az üzletet.            

A félmilliárdos büntetés bejelentése előtt egy nappal pedig az Apple is kapott egy hasonló méretű bírságot az EU-tól, mivel állítólag megsértette a zenei streaming szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos uniós jogszabályokat.

Az Európai Unió illegálisan korlátozza működésünket a határain belül, és pont azt teszik, amellyel minket vádolnak: megbilincselnek minket, hogy a vetélytársaink előnybe kerülhessenek 

– jelentette ki Glenn Fogel, a Booking vezérigazgatója, aki a múltban többször is élesen bírálta Brüsszel fellépését a külföldi vállalatokkal szemben.

A rekordbüntetéseket és a versenyhivatali vizsgálatok sorozatát az unió digitális piacokról szóló törvényének (DMA) bevezetése váltotta ki, amely sokkal szigorúbb szabályokhoz köti a régióban a 7,5 milliárd eurónál nagyobb éves árbevétellel, 75 milliárdnál nagyobb piaci értékkel és 45 millió aktív havi felhasználóval rendelkező technológiai vállalatok működését.    

S bár ez elméletben uniós szintű fellépést jelentette, a törvény a tagállamok hatóságait is felbátorította, amelyek most soha nem látott offenzívát indítottak a hatalmukkal visszaélő cégekkel szemben.

Booking-botrány: világszerte panaszkodnak a szállásadók, hogy nem kapják meg a pénzüket

A probléma széles körben elterjedt Ázsiában és Európában egyaránt, miközben egyre nehezebb elérni a céget. Az esetet azért tartják különösen felháborítanak az érintettek, mert a vállalat a második negyedév kapcsán a vártnál nagyobb bevételről és nyereségről adott hírt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.