Sürgős és átfogó reformra van szükség a brit egészségügyben, azon belül is a fogászati ellátásban a londoni parlament illetékes bizottsága szerint, a meglévő állapotok ugyanis „teljességgel elfogadhatatlanok a 21. században”. Jelentésüket a YouGov felmérésének adataival támasztották alá, amely szerint a megkérdezettek több mint 10 százaléka kényszerült „házi fogászati kezelésre” – és közülük több mint 50 százalék tavaly.

London.,Uk-,06.06.2020:,A,Poster,In,The,Window,Of,A
Főleg a hátrányos helyzetűeknek nehéz ellátáshoz jutniuk. Fotó: Shutterstock

A „házi kezelés” elsősorban foghúzást jelent, mert vagy nem jutnak hozzá szakszerű kezeléshez az állami egészségügyi rendszerben, vagy nem engedhetik meg maguknak. Sok esetben csípőfogóval húzták ki a fogukat – vagy csak próbálkoztak vele, és ezután a Sky News tudósítása szerint öt órát kellett utazniuk, hogy szakszerű ellátásban részesüljenek.

A YouGov felmérése márciusban készült kétezer ember részvételével, akiknek a 20 százaléka azért fordult házi módszerhez, mert nem találtak orvost. A válaszadók 22 százaléka nem regisztrált körzeti fogorvoshoz, közülük 23 százalék azért, mert nem engedheti ezt meg magának.

A fogászati ellátás ugyanis az Egyesült Királyságban sem ingyenes, az állami csak olcsóbb a magánnál. Egy konzultáció röntgennel 25,8 fontba kerül, egy foghúzás 70,7 fontba, a komplex fogpótlás ára pedig meghaladja a háromszáz fontot. (Egy font 437,4 forint.)

An,Orthodontist,Conducts,A,Consultation,On,Dental,Prosthetics.,Doctor,Dentist
A fogászati ellátás nem ingyenes, az állami csak olcsóbb.
Fotó: Shutterstock

Sokan a parlamenti képviselőjüknek panaszkodnak, hogy elszigetelődnek a romló szájhigiénés állapotuk miatt. „Ritkán volt nagyobb szükség vizsgálatra, mint ebben az ügyben” – foglalta össze a probléma súlyosságát a jelentés nyilvánosságra hozatalakor Steve Brine, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, aki szerint tökéletesen illusztrálja az állami egészségügy krízisét, hogy az emberek fogóval húzzák ki a saját fogukat.

A bizottság jelentése szerint „jókora regionális különbségek” vannak az állami fogászati ellátáshoz való hozzáférés terén.

A legrosszabb helyzetben nem meglepő módon a hátrányos helyzetű területek lakói, az etnikai kisebbségekhez tartozók, a hajléktalanok, a menekültek és az olyan összetett szükségletekkel rendelkezők vannak, mint például az autisták.

A képviselők felszólították a kormányt: gondoskodjon arról, hogy mindenki, akinek állami fogászati ellátásra van szüksége, „észszerű távolságban” és „észszerű időn belül” elérhesse azt.

London,Luton,England,Uk,-,20,April,2019:,Nhs,Dental
A bizottság felszólította a kormányt, hogy gondoskodjon a megfelelő ellátásról.
Fotó: Shutterstock

„Különösen elkeserítő, hogy a bizottság által 15 évvel ezelőtt a fogorvosi ellátás reformjára tett ajánlásokat még mindig nem hajtották végre. Ám a reform végrehajtása sem lenne elég arra, hogy visszacsábítsa a fogorvosokat, akik elhagyták az állami egészségügyet, vagy a közeljövőben tervezik megtenni ezt” – hangsúlyozta Brine.

A kormány július elején hirdetett másfél évtizedre szóló egészségügyi reformot a krónikus orvoshiány kezelésére, korábban az orvosok és az ápolók is csatlakoztak az országos sztrájkhullámhoz a 8,7 százalékos inflációt követő béremelést követelve. Rishi Sunak e heti „végső ajánlata” 6 százalékos emelést ígért a rezidens orvosoknak, akik ennek ellenére folytatják a korábban meghirdetett munkabeszüntetést.