Nem hajlandó alkudozni az egészségügyben dolgozók béréről a brit egészségügyi miniszter., Steve Barclay. Vasárnap a Sky Newsnak azt mondta, hajlandó tárgyalni az ápolók érdekképviseletével, ám nem a bérekről. 

British nurses strike continues over pay and working conditions
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A brit kormány 2 százalékos béremelést javasolt a 2022–2023-as pénzügyi évre, valamint további 5 százalékos növelést a 2023–2024-re, ám ezt a szakszervezetek még áprilisban ismét visszautasították. 

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) ápolói először december közepén tartottak egész napos sztrájkot, miután a kormánnyal zajló bértárgyalások kudarcba fulladtak. A huzavona azóta is tart, ráadásul a fiatal orvosok csatlakoztak az elégedetlenek táborához, a márciusi 72 órás munkabeszüntetésük hatása már az elhalálozási statisztikákban is megjelent. De nemcsak az egészségügyiek, hanem a postások, a közlekedésben dolgozók és a tanárok is hónapok óta tartanak munkabeszüntetéseket országszerte. 

Barclay bejelentése pedig olaj lehet a tűzre. Bár az ápolói érdekképviseletek nem reagáltak a Reuters megkeresésére, a hírügynökség úgy tudja, máris elkezdték mozgósítani a mintegy 300 ezres tagságot, hogy ismét az utcára vonuljanak.  

Többet keresnek a britek, de még mindig nem eleget

Váratlanul emelkedett a munkanélküliségi ráta, és a bérek is gyorsabban nőnek a vártnál, miközben a gazdaságban immár hárommillió munkanap esett ki a sztrájkok miatt.