Nagyszabású tervet vázolt fel a brit kormányzat az egészségügyet sújtó krónikus szakemberhiány kezelésére. E szerint az orvosi képzést egy évvel lerövidíthetik és több ezerrel növelhetik a felvett diákok számát. Mindez sokat segít, de Steve Barclay egészségügyi miniszter szerint csak évek múlva lesz komolyabb látszatja, az előnyökre tehát várni kell. 

Rishi Sunak miniszterelnök újraélesztési gyakorlaton. Az egészségügyre is ráfér a szívmasszázs.
Fotó: AFP

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) vezetői történelmi jelentőségű előrelépésről beszélnek a több mint egy éve kész, de folyvást halogatott terv végrehajtása kapcsán, míg a terv bírálói szerint a NHS-nél uralkodó rossz munkakörülmények miatt a kedvező hatásoknak nyoma sem lesz. 

Az NHS-nél december óta több nővérsztrájk volt, az orvosokkal pedig máig nem tudtak dűlőre jutni az elfogadható javadalmazás kérdésében. Ráadásul a másfél évtizedre szóló terv a képzésen keresztül próbálja az érdekeltségi szintet magasabbra emelni, miközben a bérproblémák kezelésére nem nyújt gyógymódot. 

Az orvosképzés lerövidítése nem megy egyik napról a másikra, a tananyagon variálni, tömöríteni kell, úgyhogy előbb lefolytatnak egy konzultációt az érintettekkel, hogy a ma ötéves képzési időszakot miként lehetne besűríteni. Valamit sürgősen tenni kell, hiszen 

az egészségügyi rendszerből jelenleg 110 ezren hiányoznak, minden 10 álláshelyből egy betöltetlen. 

A tervhez készült modellszámítások szerint, ha nem történne semmilyen érdemi beavatkozás, akkor 2037-re 360 ezer betöltetlen állásról beszélhetnénk. A célok elérésének elősegítésére a kormány 2,4 milliárd fontot ígért a következő öt évre. Amanda Pritchard, az NHS vezérigazgatója azon lelkendezett, hogy

nemzedékenként egyszer adódik lehetőség arra, hogy fenntartható alapokra helyezzék az egészségügy humánerőforrás-ellátását, és ez a pillanat most érkezett el.

Barnsley,,England,-,Jun,23rd,,2021,-,Ambulances,Outside,Of
A brit egészségügyben egymást érik a sztrájkok, a mentősök sem maradtak ki a sorból.
Fotó: Kristin Greenwood

Rishi Sunak miniszterelnök ehhez kapcsolódva kormánya egyik legjelentősebb kötelezettségvállalásának nevezte a körvonalazódó egészségügyi reformot. Amit 2031-es határidővel vállal a kormány, az a következő:

* megduplázza, évi 15 ezerre növeli az orvosképzésben részt vevő hallgatók létszámát

* a háziorvosi gyakornoki helyeket másfélszeresére bővíti

* duplájára növeli a nővér- és szülésznőképzésben résztvevők számát, ez mintegy 48 ezer a hallgatói helyet jelent

* a következő öt évben megduplázza az NHS-nél a tanulószerződéses gyakorlati képzésben részt vevő gyógytornászok, szülésznők és egyéb szakmákat képviselő hallgatók számát, akiknek fizetés is jár a tandíjmentesség mellé. Az ápolói képzés jelenleg hároméves.

* jövő évtől több száz új orvosi gyakornoki állást hoz létre

* nagy hangsúlyt fektet a munkaerő megtartásra is, rugalmasabb munkakörülményeket és világos karrierlehetőségeket felvázolva.

Erre szükség is lesz, hiszen éves átlagban 40 ezer ápolót veszít a brit rendszer, s ezt a brexit után már nem olyan egyszerű külföldi főleg kelet-európai és a volt brit gyarmatbirodalomból származó vendégmunkásokkal pótolni.

A képzésben résztvevők számának jelentős növelése akkor lehet eredményes, ha az érdeklődést is sikerült felcsigázni hozzá. Az orvosképzésre hagyományos a túljelentkezés, ott ilyen probléma nem látszik, viszont az ápolóképzésre évről évre csökken a jelentkezők száma, a terv bírálói szerint ezzel csak a kiégésüket gyorsítják fel. 

Az anyagi megbecsülés kérdése mellett ugyanis nem lehet elmenni, és ezzel a nagy ívű kormányzati program nem is foglalkozik.

A BBC-nek nyilatkozva Wes Streeting, a munkáspárt árnyék egészségügyi minisztere csak gratulálni tudott a Rishi Sunak kormányának ahhoz, hogy saját koncepció híján egyszerűen lenyúlta az egészségügyi reformprogramjukat, amelynek a végrehajtására szerintük nem is alkalmasak. 

Az utóbbi 13 év konzervatív kormányai semmilyen munkaerő-fejlesztési terv felvázolására nem voltak képesek, és ennek a brit társadalom itta és issza meg most is a levét – hangoztatta Wes Streeting.