Rishi Sunak brit kormányfő csütörtökön elfogadta a független bérfelügyeleti szervek javaslatát, és hajlandó 6 százalék körüli béremelést adni a közalkalmazottaknak, hogy véget érjenek a majdnem egy éve tartó sztrájkok. Figyelmeztetett azonban, hogy ez az áprilisban kezdődött 2023–2024-es pénzügyi évben ötmilliárd font kiadással járhat, a hiányzó összeget pedig máshonnan kell elvenni. (Egy font 438,7 forint.)

Britain's Prime Minister Rishi Sunak speaks at a press conference at Number 9 Downing Street on public sector pay in London on July 13, 2023. There have been walk-outs across the economy from train drivers to lawyers over the past year as the UK battles a crippling cost-of-living crisis. (Photo by  / POOL / AFP)
Rishi Sunak beadta a derekát, hogy véget vessen a sztrájkoknak.
Fotó: Henry Nicholls / AFP

A mai a végleges ajánlat. Idén nem fogunk újabb bértárgyalásba kezdeni, és akármennyi sztrájk sem változtat a döntésünkön

– idézte a Reuters a kormányfőt. Sunak hangsúlyozta, hogy ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb mértékű emelése, több milliárd fonttal magasabb kiadás, mint amennyivel a költségvetésben számoltak, és így „következményekkel jár”.

Az emelés mértéke nem lesz mindenhol egyenlő, a Sky News tudósítása szerint a rendőrök és a börtönőrök bérét 7, a tanárokét 6,5, a katonákét csak 5 százalékkal emelik meg. A pedagógusok szakszervezetei azonnal jelezték is, hogy lemondják a sztrájkot, és az ajánlat elfogadását javasolják a tagjaiknak.

Portugese Air Force and Romanian Air Force F-16 jetfighters sit on the tarmac of Siauliai airbase in Lithuania during the NATO exercise as part of the NATO Air Policing mission, on July 4, 2023. (Photo by John THYS / AFP)
A közalkalmazottak szinte folyamatosan sztrájkoltak az inflációt követő béremelésekért.
Fotó: John Thys / AFP

A béremelés mértéke még így is elmarad a 8,7 százalékos inflációtól, a kormánynak azonban nemigen van mozgástere: vagy az adókat emeli, vagy pedig csökkenti a közkiadásokat, ha ragaszkodik az ígéretéhez, az újabb hitelek felvételének korlátozásához. A pénzügyminisztérium pedig közölte, hogy nem az állam nem vesz fel újabb kölcsönt a béremelés vagy egyéb közkiadások növelésének finanszírozására, a tárcák költségvetését nem emelik, a béremelést tehát a meglévő kereteken belül kell megoldani. Sunak szerint a pluszkiadás fedezésére emelik a külföldi munkavállalók egészségügyi hozzájárulását, valamint a Nagy-Britanniába való beutazáshoz szükséges vízum díját.

Az új finanszírozás egyéb forrásait a szakszervezetek valószínűleg alaposan megvizsgálják majd, mivel szerintük a közszolgáltatások, például a kórházak költségvetése, már így is a szükséges minimum közelében van, és aligha vágható tovább.