Közélet

Az izraeli háború 174. napja – terrortámadás a Jordán-völgyben, Izrael hajtóvadászatot indít

Terrortámadás történt a Jordán-völgyben, melyben többek között egy 13 éves fiú is megsérült. Kigyulladt egy iskolabusz és több személyautó is, az izraeli hadsereg hajtóvadászatot indít. Friss hírek az izraeli háborúról.

Legalább hárman sérültek meg a Jordán-völgyben történt lövöldözésben, egyikük súlyos állapotban van. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 30 éves férfit meglőttek, egy 20 éves férfi könnyebb sérüléseket szerzett és egy 13 éves fiú is stabil állapotban van, miután üvegszilánkok zúdultak rá. A helyi hatóságok szerint kigyulladt egy golyóálló iskolabusz és több autó is.

A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 21, 2023, shows an Israeli artillery firing towards Gaza amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

A sebesültek közül kettőt a jeruzsálemi Hadassah Mount Scopus egészségügyi központban kezelnek. A 13 éves fiút egy másik jeruzsálemi kórházban látják el – írja a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg (IDF) hajtóvadászatot indított a terrorista elkövető után, a környéken minden utat lezártak.

Az izraeli sajtó szerint a támadást egyelőre nem vállalta magára sem a Hamász, sem pedig a húszi lázadók, az IDF viszont terrorcselekményként kezeli.

Az IDF csapatai egyelőre nem vonultak még be az egyiptomi határnál fekvő Rafah városába, de a légierő már több csapást is végrehajtott. Washington már többször figyelmeztetett, hogy a település megtámadása hiba lenne, valamint Izrael más eszközökkel is elérheti katonai céljait. Az ENSZ szintén közölte, hogy vérontáshoz vezethet a Rafah elleni offenzíva. Az európai politikusok sem támogatják a lépést.

A terroristák felkutatása nehéz feladat, ezért

Izrael arcfelismerő technológiákat működtet a Gázai övezetben.

Ez egy költséges, kísérleti terv a tömeges megfigyelés végrehajtására, amely magában foglalja a palesztinok arcvonásainak tudtuk és jóváhagyásuk nélküli összegyűjtését és katalogizálását. A titkosszolgálati tisztviselők szerint kezdetben az izraeli túszok felkutatására használták a technológiát, amelyre a szárazföldi hadműveletek megindítása óta egyre inkább támaszkodnak az övezetben tartózkodó terroristák felkutatására.

 

 

21:00

Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek be kell engednie a segélyszállítmányokat Gázába

Éhínség kezd kialakulni Gázában, ezért Izraelnek kötelező beengednie a segélyszállítmányokat a hágai bíróság szerint. Azonban a testület már január végén is hozott hasonló döntést.

19:20

Azonnali tűzszünetet sürget az új palesztin kormányfő

Megalakította kormányát a március elején Mahmúd Abbász palesztin elnök által kinevezett új miniszterelnök, Mohammad Musztafa csütörtökön. A politikus magához vonta a külügyi tárcát, és a diplomácia fejeként azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezeti háborúban, valamint az izraeli hadsereg kivonását.

A palesztin elnökkel kiváló viszonyt ápoló üzletembert Abbász azért kérte fel néhány hete kormányalakításra, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően reformálja meg a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot (PH) . Miniszterelnökként ő felel azokért a segélyekért is, amiket a ciszjordániai palesztinok küldenek a Gázai övezetbe, valamint felel majd az övezet újjáépítéséért is. 

14:25

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

A csendes-óceáni orosz hadiflotta hajói áthaladtak a Báb el-Mandeb szoroson, és behajóztak a Vörös-tengerre, tudatta a TASZSZ hivatalos hírügynökség.

A Varjag cirkáló és a Saposnyikov Marsall fregatt is része az egységnek, amely „kijelölt feladatokat hajtott végre a nagy hatótávolságú tengeri hadműveletek keretében”, írta a hírügynökség a flotta sajtószolgálatára hivatkozva.

Az nem derült ki a jelentésből, hogy mi a hajók végső célállomása,

ahogyan az sem, hogy Oroszország miért küldött hajókat a világ egyik legforróbb térségébe, ahol a jemeni húszi lázadók támadásai veszélyeztetik a kereskedelmi hajóforgalmat.

14:15

Újabb újságíró tűnt el Gázában – a tudósító nemrég arról számolt be, hogy a testvérét a szeme láttára lőtték le

Egy gázai újságíró korábban arról számolt be a X-en, hogy egyetlen testvérét „a szeme láttára” ölték meg az izraeli erők. Az ostrom alatt tartott zónában tudósító Bayan Abusultan ezt a posztját még március 19-én osztotta meg, azóta nem adott magáról életjelet. A Riporterek határok nélkül az X-en azt írta, hogy a gázai al-Shifa kórház elleni razzia során fogták el az újságírót is, ezért a szervezet azt követelte, hogy az izraeli hadsereg azonnal számoljon be az újságíró hollétéről.

A The Guarian cikke szerint több mint 32 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben az izraeli hadműveletek kezdete óta, az Újságírókat Védő Bizottság (CPJ) beszámolója szerint legalább 95 újságíró és médiamunkás halt meg eddig a fegyveres konfliktusban. 

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint összesen 32 552 palesztin halt meg és 74 980 sebesült meg Izrael Gáza elleni katonai offenzívájában. Korábban a Világgazdaság megírta, hogy amikor Izrael kiterjedt támadást indított Gáza ellen, 

Tel-Aviv azt üzente a gázai civileknek és az ott tevékenykedő újságíróknak, hogy meneküljenek az életükért.

 

izraeli háború Izrael hajtóvadászat terrortámadás
Kapcsolódó cikkek