Közélet

Izrael arcfelismerő rendszerrel keresi a Hamász körözött fegyvereseit

Izrael a Gázai övezetben már arcfelismerő rendszerrel keresi a körözött Hamász-tagokat, miközben még két fronton, a libanoni és a ciszjordániai határon is dúlnak a harcok.

Az izraeli hadsereg (IDF) három fronton harcol: a Gázai övezetben, Ciszjordániában és a libanoni, északi határnál. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint tovább folytatódnak a harcok az övezet északi részén, a Gáza városban fekvő Sifa kórház területén. „A katonák hadviselés közben elkerülik a civilek, a betegek, az orvoscsoportok és az egészségügyi felszerelések megkárosítását” – hangsúlyozta a szóvivő.

Fotó: AFP

„Megöltek több tucat iszlamista fegyverest az elmúlt napon, és a kórház területén felszámoltak terrorista-infrastruktúrát és fegyverarzenált. Mostanáig a terrorszervezetekhez tartozók százait tartóztatták le” – tette hozzá. A szóvivő a Hán Junisz környékén, az övezet déli részén, az al-Amal kórház környékén, és a város al-Karara negyedében zajló csatákról is tájékoztatott. „Az elmúlt napon terroristákat semmisítettek meg a levegőből, és sok fegyvert találtak ebben a térségben is, köztük rakétakilövőket, gépfegyvereket és gránátokat” – mondta.

Izrael arcfelismerő technológiákat működtet a Gázai övezetben.

Ez egy költséges, kísérleti terv a tömeges megfigyelés végrehajtására, amely magában foglalja a palesztinok arcvonásainak tudtuk és jóváhagyásuk nélküli összegyűjtését és katalogizálását. A titkosszolgálati tisztviselők szerint kezdetben az izraeli túszok felkutatására használták a technológiát, amelyre a szárazföldi hadműveletek megindítása óta egyre inkább támaszkodnak az övezetben tartózkodó terroristák felkutatására. Ugyanakkor elismerték, hogy a rendszer olykor ártatlan gázaiakat is azonosított körözött Hamász-fegyveresként.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint hetvenhatan haltak meg és százketten sebesültek meg az elmúlt napon az övezetben, a háború kitörése óta összesen 32 490-en vesztették életüket és 74 889-en megsérültek. 

Izrael szerint ezek az adatok ellenőrizetlenek,

nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be.

A harcok nem csillapodnak, és úgy tűnik, hogy nem mostanában lesz újabb tűzszüneti megállapodás. Az izraeli küldöttség felállt a katari tárgyalóasztaltól, és nyolc nap után elhagyta Dohát, miután a Hamász elutasította az ENSZ által jóváhagyott békeajánlatot. Benjamín Netanjáhú miniszterelnök szerint a Hamászt már nem érdekli a tűzszüneti megállapodás, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is több káros határozatot hozott.

 

Ciszjordánia izraeli háború Izrael Hamász Libanon
Kapcsolódó cikkek