Közélet

Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek be kell engednie a segélyszállítmányokat Gázába

Éhínség kezd kialakulni Gázában, ezért Izraelnek kötelező beengednie a segélyszállítmányokat a hágai bíróság szerint. Azonban a testület már január végén is hozott hasonló döntést.

Arra  kötelezte Izraelt a Nemzetközi Bíróság (ICJ), hogy haladéktalanul engedélyezze jelentősen több humanitárius segély szállítását a Gázai övezetbe – jelentette be csütörtökön a hágai székhelyű testület.

Hamas Israel Conflict
Fotó: Majdi Fati / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A bírósági végzés szerint január vége óta 

a Gázai övezetben élő palesztinok katasztrofális életkörülményei tovább romlottak, különösen az élelmiszerek és egyéb alapvető szükségletek megvonása miatt.

Az ICJ figyelmeztetett, hogy éhínség kezd kialakulni a Gázai övezetben. Ezért kötelező erejű rendelkezésében felszólította Izraelt, hogy tegyen meg minden szükséges és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás elérhetővé váljék a terület lakossága számára, többek között több szárazföldi határátkelő megnyitásával.

A bírósági döntés szerint 

Izraelnek szorosan együtt kell működnie az ENSZ-szel a segélyek eljuttatása érdekében.

Többek között a víz, az áramgenerátorok, a ruházat és a sátrak is része kell hogy legyenek a létfontosságú segélyszállítmányoknak. Az ICJ arra is felhívta a figyelmet, hogy a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény értelmében az izraeli hadsereg nem követhet el olyan cselekményeket, amelyek a gázai palesztinok mint védett csoport jogainak megsértését jelentik. Ennek része az alapvető segélyszállítmányokhoz való hozzáférés megakadályozása is.

A testület Dél-Afrika kérelmére válaszolt az Izrael ellen folyamatban lévő népirtási eljárásban, miután január végén a bíróság már egyszer sürgősségi intézkedéseket rendelt el Izrael számára. Később azonban arról számolt be, hogy Izrael figyelmen kívül hagyja döntéseit.

 

Gázai övezet izraeli háború ICJ Nemzetközi Bíróság
Kapcsolódó cikkek