Közélet

A német és a jordániai külügyminiszter önmérsékletre szólította fel a közel-keleti válság szereplőit

A német külügyminiszter szerint a régió országait nem szabad belesodorni az erőszak spiráljába, mert utóbbiak nem fogják eltűrni, hogy csatatérré váljanak, ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a helyzet lecsillapításához a térségben.

Senki se öntsön több olajat a tűzre – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a közel-keleti fejlemények kapcsán, amikor jordániai kollégáját, Ajmán Szafadival fogadta Berlinben. Hozzátette: a felhívása főleg Iránra és térségbeli szövetségeseire, így a libanoni Hezbollahra és a jemeni húszi lázadókra vonatkozik.

Annalena Baerbock meets Ayman Safadi
A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Izrael szövetségesei kiállnak a zsidó állam mellett / Fotó: AFP

Izraelre utalva pedig úgy fogalmazott: elszámította magát, akinek kétségei voltak afelől, hogy a zsidó állam képes védekezni masszív rakétacsapásokkal szemben. Baerbock hangsúlyozta, hogy Izrael szövetségesei kiállnak a zsidó állam mellett, amihez hozzátette: most arra van szükség, hogy józanul és felelősségteljesen cselekedjen mindenki.

A politikus szerint a régió országait nem szabad belesodorni az erőszak spiráljába, mert utóbbiak nem fogják eltűrni, hogy csatatérré váljanak, ezért mindenkinek hozzá kell járulnia a helyzet lecsillapításához a térségben. Szafadi, akinek hazája hozzájárult az Izrael elleni iráni drón- és rakétacsapások elhárításához, kijelentette: nem akarja, hogy Jordánia még inkább veszélybe kerüljön. 

Ez egy világos üzenet, amelyet mindenkinek címzünk, Iránnak, de Izraelnek is

– tette hozzá. A jordániai diplomácia vezetője hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni az ország szuverenitásának védelme érdekében. Baerbock közölte, Berlin további négymillió euróval járul hozzá ahhoz, hogy Jordániából közvetlen humanitárius folyosót nyissanak a Gázai övezetbe. Az elképzelések szerint ezen keresztül juttatnának el naponta mintegy száz segélyszállító teherautót a palesztinok lakta térség rászorulóihoz.

Emellett a német külügyminisztérium további 20 millió euróval támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) a palesztin menekülteket segítő jordániai tevékenységét, illetve ötmillió eurót különítenek el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR).

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

Annalena Baerbock irán izraeli háború Izrael jordánia
Kapcsolódó cikkek