Közélet

Az izraeli háború 191. napja – Irán megtámadta Izraelt

Eszkalálódott az izraeli háború: Irán 300 drónnal és rakétával támadást indított Izrael ellen. Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát.

Szombat este Irán dróntámadást indított Izrael ellen, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát. A libanoni síita Hezbollah csoport – amely a gázai háború kezdete óta tűzharcot folytat Izraellel – vasárnap kora reggel közölte, hogy rakétákat lőtt ki egy izraeli támaszpontra.

 

 

21:29

Orbán Viktor az izraeli-iráni konfliktusról

Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Facebookon közzétett vidóban közölte, hogy elítéli az Izrael ellen elkövett Iráni támadást. A támadás azzal fenyeget, hogy államközi támadás dúlja fel az egész Közel-Keletet, ami súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is - mondta a miniszterelnök.

18:51

Döntött a G7 - támogatják Izraelt, szankciókat javasolnak Irán ellen

A G7-ek ülését követő külön nyilatkozatában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy a csoport "mérlegelni fogja" az Irán elleni további szankciókat, különösen a drón- és rakétaprogramokat illetően.

18:07

Az Egyesült Államok nem indít támadást Irán ellen - összefoglaló

Az Egyesült Államok a jövőben is segíti Izrael védelmét, de nem tervez háborút indítani Irán ellen, a perzsa állam elleni izraeli csapásokban pedig nem vesz részt.

17:04

Az izraeli külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy Jiszráel Kac izraeli tárcavezetővel telefonon áttekintette az éjszakai támadás alapján kialakult helyzetet. Szijjártó biztosította a politikust, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, valamint határozottan elítélte a zsidó államot ért támadást.

16:35

Az izraeli külügyminisztérium szankciókat követel

Iránnak fizetnie kell az izraeli területet célzó támadása után – jelentette ki Lior Haiat külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: a büntetőintézkedéseknek elsősorban a rakéták területét kell céloznia, de más területeket is szükséges szankcionálni.

15:24

Az EU külügyi vezetője rendkívüli egyeztetést hívott össze az iráni támadás miatt

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője keddre rendkívüli videóértekezletet hívott össze a közel-keleti fejlemények miatt, amelyen a tagállamok külügyminiszterei vesznek részt – írta Borell az X-en. Az EU külügyi vezetője szerint a megbeszélés célja, hogy hozzájáruljanak a térség deeszkalációjához és a nemzetközi biztonságához.

15:06

Izrael hamarosan dönt a válaszcsapásról

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt kabinetjének több tagja is kemény válaszlépésre szólított fel az iráni támadás nyomán. Netanjahu törékeny koalícióban kénytelen egyensúlyozni, erős nyomás alatt áll, hogy keményebb álláspontot képviseljen mind Iránnal, mind a Hamásszal szemben. Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter az Otzma Jehudit szélsőjobboldali párt képviselője például azt írta az X-en, hogy Izraelnek "megsemmisítő támadásra" van szüksége Irán ellen.

14:36

Irán tájékoztatta az Egyesült Államokat a támadásról

Irán tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy az Izrael elleni támadás korlátozott és önvédelmi célú lesz – mondta Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter Teheránban a külföldi nagykövetekkel folytatott egyeztetésen. Hozzátette: a perzsa állam nem törekszik a konfliktus kiterjesztésére a régióban.

12:46

Az iráni támadás egyelőre nem befolyásolta az olaj árát

Az olajkereskedők valószínűleg abban bíznak, hogy a Közel-Keleten valójában egyik fél sem akarja tovább eszkalálni a helyzetet. A közel-keleti fejlemények ellenére az olajárak nem mozdulnak: az északi-tengeri Brent olajfajta ára vasárnap hordónként 0,5 százalékkal, 90,2 dollára nőtt, az árfolyam napok óta 90 és 91 dollár között mozog. Az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) kurzusa pedig szintén fél százalékkal, 85,45 dollárra emelkedett.

12:38

Szíjjártó Péter rendkívüli bejelentést tett a háborús térségben tartózkodó magyarokkal kapcsolatban

Többen is jelentkeztek az éjszaka folyamán az izraeli nagykövetségen, Iránban 74 magyar tartózkodik. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a magyar nagykövetségek a térségben huszonnégy órás szolgálatot teljesítenek, hasonlóan az izraeli, az iráni, a szíriai, a jordániai, a libanoni képviseleteink is.

12:37

Oroszország is megszólalt az iráni támadás kapcsán

Az orosz külügyminisztérium közölte: bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat, valamint fontosnak tartják, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájárulnak.

12:36

Irán szerint elérte a célját a támadás

Az Izrael elleni éjszakai támadás minden célját elérte – jelentette ki az iráni fegyveres erők vezetője, Mohammad Bagheri. Hozzátette: egyetlen városi vagy gazdasági központot sem vettek célba iráni drónok és rakéták. Bagheri közölte, hogy a két létesítményt vettek célba: az egyik a hírszerzési központ volt, amely a szükséges információkat szolgáltatta az iráni konzulátus lerombolásához szükséges csapáshoz.

11:43

A Hamász kiállt Irán mellett, a túszokról továbbra sincs megegyezés

Nem jött létre megállapodás a túszok és a fegyverszünet ügyében, hiába közvetít több állam Izrael és a Hamász között. A fegyveres palesztin csoport a tegnapi iráni támadásra is reagált.

11:21

Orbán Viktor: imádkozunk az izraeli népért

Orbán Viktor magyar miniszterelnök több posztban is reagált a háború fejleményire, az X-en kiállt Izrael mellett.

11:20

Orbán Viktor is reagált az iráni támadásra

Orbán Viktor szerint az iráni-izraeli háború Magyarországra is veszélyes, ezért összehívja a Védelmi Tanácsot.

11:18

Iráni-izraeli háború: nem áll le a perzsa állam, ők lehetnek a következő célpontok

Tovább fenyegetőzik a perzsa állam a szombat esti dróntámadás után. Akár amerikai és jordán támaszpontokat is célba vehet.

11:17

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakéta támadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

11:16

Netanjahu győzelmet hirdetett Irán felett, továbbra is erős a háborús veszély

Az izraeli és az amerikai erők lelőtték a támadó iráni drónokat és rakétákat. Izrael megtorlást, Irán ez esetben további válaszlépéseket ígért. A G7 országok diplomáciai szankciókat fontolgatnak.

izraeli háború közel-kelet irán Izrael
Kapcsolódó cikkek