Közélet

Elképesztő fejlemény: olyan állam is támogatta Izrael védekezését, amelyre aligha gondolt

Szaúd-Arábia elismerte, hogy segített Izraelnek kivédeni Irán szombati dróntámadását és rakétazáporát. Szaúd-Arábia támogatása előremutató egy esetlegesen tartósabb Irán elleni védelmi koalícióra Izraellel, Jordániával, az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és Franciaországgal.

A szaúdi királyi család vasárnap kora reggel a honlapján tette közzé, hogy az Egyesült Államok, Jordánia, az Egyesült Királyság és Franciaország mellett Szaúd-Arábia is segített Izraelnek visszaverni Irán hét végi támadását.

Detailed close up of the national flag of Saudi Arabia waving in the wind on a clear day
Szaúd-Arábia magas szinten ismerte el, hogy segített Izraelnek kivédeni Irán szombati dróntámadását és rakétazáporát.
Szaúd-Arábia magas szinten ismerte el, hogy segített Izraelnek kivédeni Irán szombati dróntámadását és rakétazáporát / Fotó: Getty Images

A királyi család közleménye hivatkozott a KAN News, az izraeli közszolgálati médium egyik cikkére, amelyen korábban a szaúdi család egy névtelenséget kérő tagja nyilatkozott, és megerősítette részvételüket a katonai védelmi műveletben. A bejegyzésban az áll, hogy a szaúd-arábiai légtér automatikusan feltartóztat „minden gyanús entitást”.

A lap szerint egy iráni tisztviselő úgy fogalmazott, hogy 

Irán olyan nemzet, amely támogatja a terrorizmust, és a világnak már sokkal korábban vissza kellett volna szorítania.

A közlemény megjegyezte, hogy az izraeli–iráni konfliktus továbbra is a közel-keleti instabilitás egyik jelentős forrása. Mivel mindkét fél szilárdan kitart álláspontja mellett, a megoldás távolinak tűnik, és a további konfrontáció lehetősége komoly aggodalomra ad okot.

A hét végi közös védelmi katonai művelet volt az első alkalom, amikor az öt ország összeállt egy iráni támadás visszaverésére. Az Egyesült Államok már évek óta dolgozik azon, hogy ez a koalíció hosszú távra létrejöjjön – emlékeztetett a The Jerusalem Post.

A drónok és rakéták közül sok Jordánia és Szaúd-Arábia légterén haladt át Izrael felé. Az ad hoc katonai szövetség minden bizonnyal segített abban, hogy az izraeli „Vaskupola” a hozzá érkező, maradék üteget megsemmisítse. Ha ugyanis egyszerre 3 ezernél több objektumot kellene megsemmisíteni, a védelmi rendszer – a nagy fokú hatékonyság ellenére is – túlterhelődne, és nem tudná megfogni a többi támadóeszközt. Ez történt október 7-én is, amikor a Hamász 5 ezer üteget lőtt ki egyszerre Izrael légterébe.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jókora technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

 

Szaúd-Arábia iráni drónok Izrael dróntámadás
Kapcsolódó cikkek