Közélet

Aggódik az atomenergia-ügynökség amiatt, hogy Izrael nukleáris létesítményt támadna meg

Folyamatosan fennáll annak a lehetősége, hogy Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket.

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) amiatt, hogy Izrael megtámadja az iráni atomenergiai létesítményeket – derül ki Rafael Grossi NAÜ-főigazgató hétfői New York-i nyilatkozatából.

International Atomic Energy Agency (IAEA) Special Executive Board meeting in Vienna

atom
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség  főigazgatója aggódik / Fotó: Anadolu via AFP

Grossi elmondta, hogy Irán biztonsági megfontolásból vasárnap bezárta nukleáris létesítményeit, majd hétfőn újranyitotta őket.

Irán az elmúlt hét végén több mint 300 drónnal és rakétákkal támadást hajtott végre Izrael ellen. A támadóeszközök nagy részét Izrael szerint még az országhatáron kívül sikeresen hatástalanították. Izrael megtorló akcióval fenyegetőzik, Herci Halevi vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

„Folyamatosan aggódunk annak lehetősége miatt, hogy Izrael megtámadja az iráni nukleáris létesítményeket” – közölte Grossi, és abszolút visszafogottságra szólította fel az érintetteket.

A NAÜ rendszeresen ellenőrzi Irán főbb atomenergiai létesítményeit, köztük a natanzi dúsítóüzemet, amely az ország nukleáris programjának központja. Grossi azt mondta, hogy az iráni hadművelet önmagában nem jár különösebb hatással ellenőrzéseikre, de a NAÜ munkatársait egyelőre távol tartják az üzemektől, ameddig megbizonyosodnak arról, hogy nyugodtabb a helyzet.

A vizsgálatok várhatóan kedden folytatódnak – jelentette ki. Irán kitart azon állítása mellett, hogy nukleáris programja teljességgel békés szándékú, mindazonáltal a Nyugat többször is megvádolta azzal, hogy egyebek között atombomba előállításán dolgozik.

 

atomenergia irán Izrael támadás
Kapcsolódó cikkek