Közélet

Irán háborút indított Izrael ellen

A támadás tényét az IDF is megerősítette. Tájékoztatásuk szerint, Irán drónokat indított Izrael felé. Az iráni erők állítólag ballisztikus rakétákkal is támadnak.

Videók kerültek fel az X közösségi oldalra azokról a drónokról, amelyeket Iránból indíthattak útjukra Izrael irányába. A thaiföldi Tel-Avivba induló El Al két járata visszafordult Irán várható támadása miatt. Jemen is lezárta már korábban a légterét.

Irán több tucat drónnal intézett támadást Izrael ellen – írja az Axios híroldal. A drónoknak a becslések szerint több órába telik egy ilyen távolság megtétele. Az elmúlt napokban Irán többször is megfenyegette Izraelt azzal, hogy meg fogja támadni, miután feltételezésük szerint, Izrael gyilkolta meg azt a hét IRGC-tagot, köztük két tábornokot, akik a Damaszkuszi rakétatámadásban vesztették életüket. 

A helyzetértékelést követően az izraeli védelmi erők (IDF), helyi idő szeirnt ma este 23:00-tól módosították a védelmi irányelveket. Közleményük szerint, a változtatások részeként úgy döntöttek, hogy betiltják az oktatási tevékenységeket Izraelben. Egyes területeken 1000 főre korlátozzák az összejöveteleket.

Ülésezik az izraeli háborús kabiinet / Fotó: AFP

A támadás tényét az IDF is megerősítette. Tájékoztatásuk szeirnt, Irán nem sokkal ezelőtt UAV-kat indított a területén belül Izrael felé. Hozzátették:

Az IDF fokozott készültségben van, és folyamatosan figyeli a műveleti helyzetet. Az IDF légvédelmi tömbje fokozott készültségben van, az IAF vadászgépeivel és az izraeli haditengerészet hajóival együtt, amelyek védelmi küldetést teljesítenek az izraeli légi és haditengerészetben. Az IDF minden célpontot felügyel.

Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szerint, Izrael felkészült egy „iráni közvetlen támadásra”. „Védelmi rendszereinket élesítettük; felkészültünk minden forgatókönyvre, mind védekezésben, mind támadásban” – mondta egy televíziós nyilatkozatában, hozzátéve, hogy Izraelt az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia, Franciaország és sok más ország támogatja.

 

01:46

Elgondolkodtató elemzői vélemények

Az iráni külügyminisztérium nyilatkozata, miszerint "az ügy lezárult", néhány elemzőt arra késztetett, hogy elgondolkodjon azon, hogy a támadást szándékosan úgy tervezték-e meg, hogy Izrael elfoghassa a drónokat és a rakétákat. Trita Parsi, a washingtoni Quincy Intézet alelnöke szerint az akciót Irán azért hajtotta végre, hogy "mentse az arcát". Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke úgy véli, hogy az akciót úgy tervezték, hogy "könnyen elfogható legyen, és hogy új mércét állítson fel az elrettentés terén". Michael Singh, a Washington Intézet ügyvezető igazgatója szerint "ritkán látjuk a de-eszkaláció kívánságát ilyen egyértelműen kinyilvánítva".

01:34

Amerikai megerősítés - lelőttek iráni drónokat

Egy amerikai védelmi tisztviselő a Bloombergnek megerősítette, hogy a térségben lévő erői lelőttek Izraelt célzó, Irán által indított drónokat.

01:19

Beszálltak a britek is

Az Egyesült Királyság megerősítette a Királyi Légierő repülőgépeinek bevetését az Izrael felé tartó iráni drónok elfogására. "A Királyi Légierő több repülőgépét és légi utántöltő tankerét helyeztük át a térségbe" - közölte a védelmi minisztérium, hozzátéve: "Ezek a brit repülőgépek szükség szerint elfognak majd bármilyen légi támadást a misszió hatósugarában".

01:17

Összefoglaló

Teherán napokig válaszlépésekkel fenyegetőzött az iráni nagykövetség szíriai épületére mért csapás után, majd szombat késő este drónokkal és rakétákkal lőtte Izraelt. Izrael megerősítette, hogy mind a drónok, mind a rakéták a területét célozzák. Eddig nem volt jele annak, hogy rakéták csapódtak volna be Izraelbe, bár több ponton, köztük Jeruzsálemben is szirénákat hallottak. A drónoknak órákba telhet, mire célba érnek.
Irán jelezte, hogy ez egy egyszeri csapás lehet. Irán ENSZ-képviselete szerint  az ügy "lezártnak tekinthető", ugyanakkor figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy maradjon ki a konfliktusból.
Izrael lezárta légterét mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok előtt. A térség más országai is lezárták légterüket.
Az Egyesült Királyság, Franciaország és az EU vezetői elítélték az iráni támadást. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy kitart Izrael biztonságának "vasszigorú" támogatása mellett.

01:04

Beszálltak Irán szövetségesei is az Izrael elleni támadásba

Egyre világosabbá válik, hogy az Irán által támogatott csoportok, a libanoni Hezbollah-tól a jemeni húszikig csatlakoznak Teherán Izrael elleni támadásához. Az iráni állami média jelentése szerint a Hezbollah katyusa rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra a Golán-fennsíkon. Az AFP szerint a húszik harci drónokat indítottak Izrael ellen. 

00:52

Izrael megerősítette, hogy ballisztikus rakétákkal támadják

Izrael megerősítette, hogy Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki a területére, több helyen, köztük Jeruzsálemben is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Bloomberg értesülései szerint Jeruzsálemben robbanások is hallhatóak, bár egyelőre nem világos, hogy azokat mi váltotta ki. 

00:51

Az amerikai republikánusok Bident hibáztatják az eszkalációért

A washingtoni reakciók a közelgő elnökválasztás szellemében fogantak. Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "mivel Izraelnek szembe kell néznie ezzel az Iránból érkező kegyetlen támadással, Amerikának teljes elszántsággal kell kiállnia szövetségesünk mellett". A politikus szerint a Biden-adminisztráció Izraellel kapcsolatos politikája és Iránnal való békülékenysége "hozzájárult ezekhez a szörnyű fejleményekhez".

00:42

Az amerikai légvédelem máris beavatkozott

Az amerikai légvédelem elfogott néhány Izraelt célzó iráni drónt - közölték a CNN-nel amerikai források. Egyes források szerint Szíria és Jordánia felett szedték le a drónokat. 

 

00:38

Reagáltak a franciák és az EU is

Újabb reakció érkezik egy francia nyilatkozattal, amely elítéli Irán cselekedeteit. Az X-en közzétett nyilatkozat szerint Irán "új küszöböt" lépett át, és katonai eszkalációt kockáztat. Eközben Josep Borrell, az EU külügyi vezetője "példátlan eszkalációnak és a regionális biztonságot fenyegető súlyos veszélynek" minősítette Irán lépéseit.

00:34

Irán figyelmeztette az USA-t, hogy ne avatkozzon be

Irán ENSZ-képviselete egy, az X-en közölt bejegyzésben azt írta, hogy Teherán támadása Izrael ellen jogos önvédelem, azzal a fontos kiegészítéssel azonban, hogy az ügy "lezártnak tekinthető". Egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy "távol kell maradnia" a konfliktustól.

00:10

Irán ballisztikus rakétákkal is támad

Az iráni állami hírügynökség szerint Teherán ballisztikus rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra. Nyilvánvaló, hogy ezek a drónoknál sokkal rövidebb idő alatt érnék el Izraelt, ám egyelőre nem érkezett hír arról, hogy az izraeli légvédelem érzékelt volna ilyen csapásmérő eszközöket. 

00:05

Összezavarhatják Izrael légvédelmét

A drónokkal és rakétákkal végrehajtott egyidejű támadás összezavarhatja Izrael légvédelmi rendszerét, mivel a támadó eszközök különböző sebességgel, magassággal és irányban érkezhetnek.

Az izraeli légvédelem legismertebb eleme a Vaskupola, amely 2011 óta több ezer rakétát fogott el - ezek többségét palesztin fegyveresek lőtték ki Gázai-övezetből. A Vaskupolát rövid hatótávolságú rakéták és drónok ellen tervezték, viszont Izraelnek van egy közepes és nagy hatótávolságú elfogó-rendszere is, a Dávid parittyája, valamint rendelkezésre áll az Arrow védelmi rendszer, amely a fejlesztők szerint akár 2400 kilométerről kilőtt rakétákat is képes elfogni, ráadásul ezt a Föld légköre felett is képes megtenni.

00:00

Kereskedelmi kockázatok

Az izraeli háború hajózási kockázatai eddig főként a Vörös-tengeren mutatkoztak meg, amelyen a jemeni húszi lázadók nyugati hajókra támadtak. Az iráni támadás azonban a Hormuzi-szorosra irányítja a figyelmet, amelyen keresztül a világ napi kőolajszállításának mintegy ötöde halad át.

23:57

Zavarják az izraeli GPS-rendszereket

Egy katonai szóvivő szerint Izrael ismét megzavarta a GPS-rendszereit. A szóvivő hozzáteszi, hogy a védelmi erők megpróbálják elfogni a drónokat, mielőtt azok elérnék az országot - de ha ez nem sikerül, akkor Izrael felett próbálják meg megsemmisíteni őket.

23:56

Reagált a brit miniszterelnök

Rishi Sunak brit miniszterelnök az elsők között reagált a hírre, elítélve Irán "Izrael elleni vakmerő támadását".
"Ezek a csapások a feszültségek szítását és a régió destabilizálását kockáztatják. Irán ismét bebizonyította, hogy szándékában áll káoszt gerjeszteni". Az Egyesült Királyságnak megvan a katonai képessége arra, hogy segítsen a rakéták elfogásában, így ez a tényező is nagy szerepet játszik a konfliktusban. 

23:51

Ez már háború: több mint 100 drónt lőtt ki Irán Izraelre – órákon át tartó támadás jöhet

A korábbi becsléseknél nagyobb számban lőtt ki Irán Izraelre drónokat szombat este. A támadás miatt Izraelben éjféltől légtérzár lép érvénybe.

23:50

Súlyos az iráni-izraeli helyzet: Joe Biden, a Fehér Ház válságszobájában tanácskozik

Megszakította szombaton útját és visszatért Washingtonba Joe Biden amerikai elnök, miután Irán megtámadta Izraelt. A Fehér Ház közleménye szerint a folyamatos kommunikációt folytatnak izraeli tisztviselőkkel, valamint más szövetségesekkel.

23:46

Várható pénzpiaci reakciók

A pénzpiacok alig néhány hete még három Fed-kamatcsökkentést jósoltak idénre, mostanra jócskán visszavettek ebből a várakozásból. A hétfői piacnyitás várhatóan további korrekciókat hoz. A legfőbb aggodalom az inflációt gerjesztő olajár-emelkedés lenne. Ha tovább éleződik a feszültség Irán és Izrael között, és ténylegsen kitör a háború, az a kockázatkerülésre ösztökélheti a befektetőket, ami tőkeáramlást jelent a dollárban denominált eszközökbe. Ez erősítheti a zöldhasút, viszont ezzel párhuzamosan gyengítheti az feltörekvő piaci devizákat, köztük az izraeli sékelt. Valószínű az is, hogy roham indul meg a biztonságot jelentő állampapírokért. .

23:43

Elszállhatnak az olajárak

Az iráni fenyegetések hatására az olaj pénteken jelentősen drágult, a Brent ára 2,7 százalékkal emelkedett, elérte a 92 dolláros hordónkénti árat. Ezen a  szinten utoljára az Izrael és a Hamász közötti háború kezdeti napjaiban tartózkodott. Rebecca Babin, a CIBC Private Wealth vezető energiakereskedője szerint: "a közvetlen iráni szerepvállalás a közel-keleti konfliktusban nagyobb esélyt ad egy potenciális ellátási zavarnak a régióban, ami miatt sok kereskedő továbbra is a nyersolaj drágulására számít". 

23:40

Irán fenyegetőzik

A félhivatalos iráni Mehr hírügynökség idézi az ország védelmi minisztere, Mohammad-Reza Ashtiani megjegyzését.
"Határozott válaszlépéseket kap Irántól bármely ország, amely megnyitja légterét vagy szárazföldjét Izrael előtt, ha az meg akarja támadni Iránt". 

23:37

Jordánia szükségállapotot hirdetett ki

Jordánia nem sokkal a légtér lezárása után szükségállapotot hirdetett, tekintettel a térségben tapasztalható feszültségek fokozódására - jelentette az állami média.

23:36

Geopolitikai erőviszonyok

Egy Izrael-Irán háború a térség számos országát nehéz helyzetbe hozná. Számos arab ország 2020-ban békeszerződést kötött Izraellel az úgynevezett Ábrahámi Megállapodás keretében. Az Iránnal szembeni bizalmatlanságuk volt az egyik ok, ami egy platformra hozta őket. De nem valószínű, hogy bármelyik arab állam Izrael mellé állna egy muszlim társországgal szembeni konfrontációban, nemhogy egy olyan erős reginális hatalommal szemben, mint Irán.

23:34

Repülési korlátozások

A várható támadás előtt több ország is utazási figyelmeztetést adott ki. Az amerikai külügyminisztérium megtiltotta hivatalnokainak, hogy Izrael egyes térségeibe utazzanak, ez volt az első ilyen jellegű korlátozás a Hamász október 7-i izraeli támadása óta. Az Egyesült Királyságtól Indiáig felszólították az állampolgárokat arra, hogy tartózkodjanak a régióba való utazástól. Az Air India és az Air France légitársaságoktól kezdve a Qantasig a légitársaságok átirányították járataikat, hogy elkerüljék az Irán feletti repülést.

23:32

Irak lezárta légterét

Irak ideiglenesen lezárja légterét a polgári légiközlekedési hatóság szerint - elővigyázatossági szempontokból - jelentette az állami Iraki Hírügynökség.

izraeli háború drón irán
Kapcsolódó cikkek