Közélet

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta. A honvédő ukránok akármilyen elszántak is az oroszok elleni győzelemhez vezető úton, a lőszerhiány miatt tehetetlenek. Ez pedig elbátortalanítja a lakosságot abban, hogy fegyvert ragadjon.

Egyre nagyobb az aggodalom az orosz–ukrán háború miatt a nyugati országok közt. Már nem csak Volodimir Zelenszkij kongatja a vészharangot, hanem a nyugati szövetségesei is. Égető probléma a honvédők lőszerhiánya. Ebben a tekintetben az oroszoknak tízszeres a fölényük a fronton. Napi több száz ukrán katona halhat meg, mert tehetetlenek a védekezésben, legfeljebb csak nézhetik, ahogyan egy drón föléjük repül, és ledobja rájuk a bombát. A kétségbeesettség és a demoralizáló helyzet pedig elbátortalanítja a honvédőket.

Tank crews defend Ukraine against Russian occupiers
Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta.
Égető probléma a lőszerhiány az ukrán fronton, a háború sorsa múlik rajta / Fotó: AFP

 

Ukrajna elveszítheti a háborút a lőszerhiány miatt

A legfejlettebb hét ország, a G7-ek külügyminiszterei az olaszországi Capri szigetén találkozót tartanak a héten, amelynek központi témája Ukrajna katonai és pénzügyi segélyezése. Többen a légvédelem sürgős megerősítését szorgalmazták. Így tett Josep Borrell, az külpolitikai főképviselője is, aki szerint a Nyugatnak gyorsabban kell döntéseket hoznia, mert nem engedheti meg magának Putyin győzelmét. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is arról beszélt az egyeztetés után, hogy Ukrajna nem lesz képes megvédeni magát, ha a szövetség tagjai nem fokozzák a támogatását. A vezető felhívta a figyelmet az ukránoknál fellépett lőszerhiányra. 

William Burns, az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) igazgatója is arról beszélt a héten, hogy Ukrajna veszíthet az év végére. 

Nagyon is valós annak a veszélye, hogy az ukránok veszíthetnek a harctéren 2024 végére, vagy legalábbis olyan helyzetbe hozhatják Putyint, ahol lényegében ő diktálhatja a politikai megállapodás feltételeit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hetek óta arról beszél, ha nem kapnak elegendő lőszert, akkor Ukrajna biztosan elveszíti a háborút. Zelenszkij légvédelmi eszközök küldését szorgalmazza, mivel az oroszok – kihasználva az ellenség fegyverhiányát – nagy lendülettel lövik az erőműveket, az elektromos hálózatokat és a lakónegyedeket. Ez azért lényeges stratégia, mert az oroszok így egyszerre ellehetetleníthetik a hátország támogatóképességét és a frontvonalon harcoló katonák tevékenységét. Az erőművek ugyanis nemcsak a lakosság életfeltételeit biztosítják, hanem a katonai eszközök utánpótlását és javítását is.

A G7 miniszterei végül több katonai felszerelés szállításáról állapodtak meg. A találkozó záródokumentumának tervezete szerint „Ukrajna légvédelmi képességeinek megerősítése a legjobb módja az életek megmentésének és a kritikus infrastruktúra védelmének”.

Túl sok a beszéd, kevés a tett

Az Európai Tanács találkozóján többen annak adtak hangot a héten, hogy túl sok a beszéd Ukrajna támogatásáról, de annál kevesebb a tett – tudta meg a Bloomberg. Ennek kapcsán megszólalt Donald Tusk, aki korábban vezette a testületet, most pedig Lengyelországot képviseli: „Ha az elmúlt években a Brüsszelben a közös védelemről elhangzott összes szót lőszerre és rakétavetőkre válthatnánk, akkor Európa lenne a világ legerősebb hatalma és legbiztonságosabb helye.”

Kaja Kallas észt miniszterelnök a csúcstalálkozó után csütörtökön úgy fogalmazott, hogy

a helyzet nagyon-nagyon súlyos. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy Ukrajna elveszítse a háborút, különben az egész európai biztonsági helyzet komoly veszélybe kerül.

Az Európai Tanács végül arról döntött, hogy az Európai Unió hét PATRIOT légvédelmi rendszert nyújt Ukrajnának.

Újból terítékre kerül az amerikai katonai segélycsomag

A kétségbeejtő helyzet miatt úgy tűnik, hogy az amerikai republikánusok szíve is megenyhülhet. Joe Biden amerikai elnök három részre bontotta azt a százmilliárd dolláros katonai segélycsomagot, amelyet a világ három fő konfliktusos régiójába szán. A képviselők külön szavaznak az Ukrajnának juttatható 60,8 milliárd dolláros, az Izraelnek juttatható 26,4 milliárd dolláros és a Tajvannak odaítélhető 8,1 milliárd dolláros segélycsomagról – írja a BBC

Ha a kongresszuson átmegy a javaslatcsomag, Ukrajna fellélegezhet, ugyanis jelenleg az Egyesült Államok tud elegendő és hatékony katonai segítséget adni, mégpedig gyorsan.

Ukrajnában közben egyre inkább lasszóval kell fogni az embereket a seregbe, ugyanis mindenki tudja, hogy hiába patrióta valaki, megfelelő felszerelés nélkül a szinte biztos sebesülésbe és halálba menetelhet. Mindennap elesnek katonák amiatt, hogy nincs lőszer, amivel visszalőjenek. Így sokan inkább elbujdosnak a sorozás elől.

Egy amerikai zsoldos súlyos ukrán lőszerhiányról számlt be a Business Insidernek

Sürgősebben van szükség azokra a fegyverekre, amelyek életben tartják a katonákat, és megakadályozzák Oroszország területfoglalását, mint a drága tankokra vagy egyéb járművekre.

 

 

Ukrajna csúcstalálkozó Európai Unió lőszer
Kapcsolódó cikkek