Közélet

Az izraeli háború 197. napja – kicsekkolt a német hadihajó a Vörös-tengerről

A Hessen legénysége több drónt is megsemmisített a német haditengerészet első ilyen jellegű bevetésén. A hadihajó 27 kereskedelmi hajót kísért át biztonságosan a műveleti területen. A fedélzetén 240 fős legénységgel, helyi idő szerint 5:50-kor fejezte be a küldetést, és elhagyta a Vörös-tengert.

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen, és szombat kora reggel elhagyta a Vörös-tengert – közölte a német védelmi minisztérium. A német hadihajót az Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója keretében még február végén telepítették a térségbe, hogy védelmet nyújtson a kereskedelmi hajóknak a gázai háború ellen tiltakozó jemeni fegyveresek támadásai ellen.

hadihajó
Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen hadihajó / Fotó: dpa/picture-alliance

A fregatt 

  • fedélzetén 240 fős legénységgel, 
  • helyi idő szerint 5:50-kor fejezte be a küldetést, és 
  • elhagyta a műveleti területet.

A Hessen legénysége több drónt is megsemmisített a német haditengerészet első ilyen jellegű bevetésén. A német védelmi minisztérium jelentése szerint a hadihajó 27 kereskedelmi hajót kísért át biztonságosan a műveleti területen.

Közben szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a radikális jobboldali izraeli nemzetbiztonsági miniszter szövetségesét, valamint két jogi személyt is, amelyek erőszakkal vádolt szélsőséges izraeli telepesek számára gyűjtöttek pénzt. Az újabb büntetőintézkedések – idén már öt telepes ellen rendeltek el ilyet – jelzik, hogy 

növekszik az Egyesült Államok csalódottsága Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikájával kapcsolatban.

Ezáltal befagyasztják az érintettek egyesült államokbeli bankszámláit, és megtiltják az amerikai állampolgároknak az üzletkötést velük, két szervezetet is sújtanak, amelyek pénzgyűjtő kampányt indítottak az erőszakkal vádolt és korábban már szankciókkal sújtott telepesek számára – áll az amerikai pénzügyminisztérium közleményében.

Washington szankciókkal sújtotta 

  • Ben-Zion Gopsteint, a Lehava nevű szélsőjobboldali, zsidó felsőbbrendűséget hirdető csoport alapítóját és vezetőjét, 
  • Itamár Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter közeli szövetségesét, aki maga is egy ciszjordániai telepen él.

 

19:07

Hiába a tiltás, Rafah városát támadta Izrael

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra civilek életét követelő légicsapásokat mért, Ciszjordániában pedig szárazföldi hadműveletet hajtott végre az izraeli hadsereg.

A gázai egészségügyi hatóságok szombaton közölték, hogy az éjjel légitámadás érte Rafah város egyik lakóépületét, legkevesebb kilencen meghaltak, többségükben gyermekek. Egy rokon elmondása szerint a Rafah nyugati, Tel Szultán nevű negyedét ért rakétatámadás áldozatai – hat gyermek, két nő és egy férfi – mind egy család tagjai voltak. A gázai palesztin hatóságok tudatták, az éjszaka folyamán egy másik légicsapás is érte Rafahot, esetleges áldozatokról azonban nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy pénteken rakétaindító állásokra mért légicsapást a Gázai-övezet északi részén fekvő Bét Hanunban, ahonnan a Hamász aznap a Gázai övezettel szomszédos izraeli Szderót várost támadta. Emellett további többtucatnyi célpont ellen indult bevetés – fűzték hozzá. Közben Ciszjordániában szárazföldi katonai műveletbe kezdett az IDF.

A palesztin egészségügyi hatóságok szombati jelentése alapján az izraeli erők legalább két palesztint megöltek, hetet pedig megsebesítettek Núr as-Sámsz menekülttáborban, amelyet a hadsereg kordonnal zár el a külvilágtól. Meg nem erősített palesztin médiajelentések szerint az izraeli katonaság további négy emberrel végzett, köztük az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi parancsnokával, emellett 

  • számos palesztint őrizetbe vettek, és 
  • jelentős károkat okoztak az utakban, 
  • egészségügyi létesítményekben, 
  • lakóépületekben.

Az Iszlám Dzsihád szombaton arról nyilatkozott, hogy fegyveresei reggel heves tűzpárbajt vívtak az izraeli erőkkel a menekülttábor közelében fekvő Tulkaremben. A város lakói az izraeli agresszió ellen tiltakozva általános sztrájkba léptek, szombaton az üzletek, az éttermek és a kormányhivatalok is zárva tartottak.

Az IDF megerősítette, hogy a helyi terrorista infrastruktúra felszámolására péntek óta hadműveletet hajt végre a körzetben, közleményük szerint válaszul arra, hogy ott állomásozó erőiket tűz alá vették és pokolgépekkel támadták. A hadműveletben négy izraeli katona megsebesült – jelentették.

A palesztin egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint 

a Hamász Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta az izraeli erők csaknem 450 palesztint öltek meg Ciszjordániában, míg a Gázai övezetben több mint 34 ezret.

Az utóbbi egy napban legkevesebb 37 palesztin halt meg, 68 pedig megsebesült izraeli légicsapásokban.

14:16

Az amerikaiak állítják, nem ők támadták meg az iraki katonai bázist

Biztonsági források szerint légicsapás érte az iraki Népi Mozgósítási Erők (PMF) kalsói támaszpontját – írja az Infostart. 

  • A PMF közölte: nagy robbanás történt a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre található bázisán, amely személyi sérülést és anyagi kárt egyaránt okozott. Kórházi források szerint egy katona meghalt, 
  • hat pedig megsebesült.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el az akciót, az Egyesült Államok ugyanakkor egyértelműen kijelentette, hogy nem az amerikai hadsereg áll a támadás mögött.

A PMF különböző fegyveres csoportok, közöttük Irán-barát-alakulatok gyűjtőszervezeteként jött létre, később hivatalos biztonsági erőként ismerték el az iraki hatóságok.

 

hadihajó Hessen izraeli háború Vörös-tenger húszik
Kapcsolódó cikkek