BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv on December 24, 2023. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)

Izrael gondosan kalibrálta az iráni légi csapást az eszkaláció elkerülése érdekében

Izrael napokig tartó bizonytalankodás után nyilvánvalóan korlátozott csapást mért Iránra, hogy egy nagyobb háború kockázatát elkerüljék – értesült izraeli, amerikai és arab körökből a Reuters. A légi csapás persze megtörte a közvetlen támadás tabuját, amit egyébként korábban Teherán sem tartott tiszteletben.

Az Irán elleni megtorló légi csapás tervét Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetje eredetileg már hétfő este jóváhagyta, hogy minél erőteljesebb választ adjanak a múlt szombati iráni rakéta- és dróntámadásra, de az utolsó pillanatban mégis visszavonták a döntést – tudta meg a Reuters az izraeli kormányhoz közelálló körökből.

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv on December 24, 2023. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)
A Hamász és Izrael közvetítőkön keresztül Egyiptomban és Katarban egyeztethet tűzszünetről, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök áldását adta rá.
Nehéz döntést hozott Benjamin Netanjahu, Izrael kormányfője / Fotó: AFP

Eredményes volt az Izraelre gyakorolt külső nyomás

Állítólag a háborús kabinet három tagja is kizárta a legdrasztikusabb választ, azaz a stratégiai fontosságú helyszínekre, köztük az iráni nukleáris létesítményekre mért csapást, ami szinte biztosan szélesebb körű regionális konfliktust idézne elő.
A kabinet megosztottságával és a partnerek – köztük az Egyesült Államok és az Öböl menti országok – határozott figyelmeztetéseivel szembesülve, valamint azért, hogy a nemzetközi közvéleményt Izrael oldalán tartsák, ezt követően a háborús kabinet ülését és a visszavágás elhatározását kétszer is elhalasztották.

A Reuters több mint egy tucat forrással beszélt Izraelben, Iránban és az Öböl-térségben, valamint az Egyesült Államokban, akik arról számoltak be, hogy hat napon át tettek kétségbeesett erőfeszítéseket, hogy korlátozzák az Irán elleni támadás mértékét.

Figyelmeztettünk a további eszkalációval járó súlyos veszélyekre

– mondta például Ayman Safadi jordán külügyminiszter, kiemelve, hogy egy szélesebb körű regionális konfliktus katasztrofális következményekkel és azzal a kockázattal járna, hogy a világ figyelmét elterelné Izrael jelenleg is zajló gázai háborújáról.

Safadi szerint országa, amely Izraellel határos, „mindenki számára világossá tette, hogy nem kíván Izrael és Irán csataterévé válni, és ezt a határozott álláspontot egyértelműen tudatták mindenkivel”.

Megkönnyebbült a térség

A pénteki csapás a jelek szerint az iráni légierő egyik bázisát vette célba Iszfahán város közelében, mélyen az ország belsejében és elég közel a nukleáris létesítményekhez ahhoz, hogy üzenetet küldjön Izrael potenciális támadásainak a hatósugaráról, de anélkül, hogy repülőgépeket, ballisztikus rakétákat használt volna, stratégiai fontosságú helyszíneket támadott volna, vagy nagyobb károkat okozott volna.

„Izrael megpróbált egyensúlyozni a válaszadás szükségessége és egy olyan túlzottan drasztikus csapás között, amely beindította volna az akció és reakció egyre magasabb szintre emelkedő spirálját” – mondta Itamar Rabinovics, Izrael volt washingtoni nagykövete.

Az egész Öböl-térségben hatalmas megkönnyebbülés érzékelhető. Úgy tűnik, hogy a támadás korlátozott és arányos volt, és csupán limitált károkat okozott. Úgy látom, hogy ez egy deeszkaláció

– mondta Abdelrahman al-Rashed veterán szaúdi elemző a Reutersnek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.