Az Irán elleni megtorló légi csapás tervét Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kabinetje eredetileg már hétfő este jóváhagyta, hogy minél erőteljesebb választ adjanak a múlt szombati iráni rakéta- és dróntámadásra, de az utolsó pillanatban mégis visszavonták a döntést – tudta meg a Reuters az izraeli kormányhoz közelálló körökből.

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv on December 24, 2023. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)
A Hamász és Izrael közvetítőkön keresztül Egyiptomban és Katarban egyeztethet tűzszünetről, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök áldását adta rá.
Nehéz döntést hozott Benjamin Netanjahu, Izrael kormányfője / Fotó: AFP

Eredményes volt az Izraelre gyakorolt külső nyomás

Állítólag a háborús kabinet három tagja is kizárta a legdrasztikusabb választ, azaz a stratégiai fontosságú helyszínekre, köztük az iráni nukleáris létesítményekre mért csapást, ami szinte biztosan szélesebb körű regionális konfliktust idézne elő.
A kabinet megosztottságával és a partnerek – köztük az Egyesült Államok és az Öböl menti országok – határozott figyelmeztetéseivel szembesülve, valamint azért, hogy a nemzetközi közvéleményt Izrael oldalán tartsák, ezt követően a háborús kabinet ülését és a visszavágás elhatározását kétszer is elhalasztották.

A Reuters több mint egy tucat forrással beszélt Izraelben, Iránban és az Öböl-térségben, valamint az Egyesült Államokban, akik arról számoltak be, hogy hat napon át tettek kétségbeesett erőfeszítéseket, hogy korlátozzák az Irán elleni támadás mértékét.

Figyelmeztettünk a további eszkalációval járó súlyos veszélyekre

– mondta például Ayman Safadi jordán külügyminiszter, kiemelve, hogy egy szélesebb körű regionális konfliktus katasztrofális következményekkel és azzal a kockázattal járna, hogy a világ figyelmét elterelné Izrael jelenleg is zajló gázai háborújáról.

Safadi szerint országa, amely Izraellel határos, „mindenki számára világossá tette, hogy nem kíván Izrael és Irán csataterévé válni, és ezt a határozott álláspontot egyértelműen tudatták mindenkivel”.

Megkönnyebbült a térség

A pénteki csapás a jelek szerint az iráni légierő egyik bázisát vette célba Iszfahán város közelében, mélyen az ország belsejében és elég közel a nukleáris létesítményekhez ahhoz, hogy üzenetet küldjön Izrael potenciális támadásainak a hatósugaráról, de anélkül, hogy repülőgépeket, ballisztikus rakétákat használt volna, stratégiai fontosságú helyszíneket támadott volna, vagy nagyobb károkat okozott volna.

„Izrael megpróbált egyensúlyozni a válaszadás szükségessége és egy olyan túlzottan drasztikus csapás között, amely beindította volna az akció és reakció egyre magasabb szintre emelkedő spirálját” – mondta Itamar Rabinovics, Izrael volt washingtoni nagykövete.

Az egész Öböl-térségben hatalmas megkönnyebbülés érzékelhető. Úgy tűnik, hogy a támadás korlátozott és arányos volt, és csupán limitált károkat okozott. Úgy látom, hogy ez egy deeszkaláció

– mondta Abdelrahman al-Rashed veterán szaúdi elemző a Reutersnek.